Wat doe ik met een broeikas

Wat doe ik met een broeikas?

Een rijk bezit. Het bezit van een broeikas is misschien wel de meest gekoesterde wens voor een beginnende fuchsialiefhebber. Zo’n glazen huisje biedt zoveel mogelijkheden, zeker als je er verwarming in plaatst is een broeikas ideaal voor het opkweken van stekken in voor- en najaar. Bovendien kun je al vanaf februari beginnen met zaaien en verspenen van eenjarige. Ook voor het overwinteren van vorstgevoelige (kuip)planten die zo licht mogelijk moeten staan is een verwarmde kas de oplossing.

Kassen. Kassen zijn te koop in allerlei soorten en maten: van simpele broeibakken en muurkassen tot grote exemplaren.

Diverse firma’s hebben zich op de ontwikkeling van broeikassen voor de amateur gestort.

Aanschaffen. Een kas aanschaffen is een behoorlijke investering. Het is daarom een goede zaak om vooraf al uw wensen voor wat betreft de grootte, het model, de dikte van de ramen en dergelijke op papier te zetten. Denk ook na over de eventuele extra accessoires die u bij de kas wilt kopen zoals verwarming, noppenfolie, automatische uitzetramen, kweektafels en dergelijke.

Automatische uitzetramen. Automatische uitzetramenzijn echt aan te raden. Bent u een keer op stap en de zon breekt onverwacht door, dan kan zo’n mechaniek uw planten voor verbranding behoeden.

Winter. Nu we de winter ingaan zullen we moeten denken aan een goede isolatie van de kas.

Dubbelglas. Dubbelglas kan een (dure) optie zijn, maar noppenfolie is een veel goedkopere oplossing. Eén van de problemen van de winter kan het gebrek aan licht zijn, zeker als we de najaarsstekken aan de groei willen houden. Het nadeel van noppenfolie is dat er sprake zal zijn van lichtverlies. Zo kan men een baan van deze folie ter grootte van het glazen dak aan de uiteinden van lange stokken voorzien en ’s nachts over de kas uitrollen. Als we dat overdag weg halen, beperken we het lichtverlies. Zoiets is natuurlijk alleen nodig tijdens een vorstperiode. Op de staande delen van de kas kunnen we rustig permanent aan de binnenkant van de kas folie aanbrengen en dat geldt zeker voor de toegangsdeur.

Vloerisolatie. Net als bij huisisolatie weten we dat de vloer een bron van veel kou kan zijn. Voordat een (tegel)vloer wordt aangebracht is het raadzaam eerst dikke schuimplaten neer te leggen waar tegels zo bovenop gelegd kunnen worden. Is de vloer niet geïsoleerd dan kan het zo maar gebeuren dat het onder in de kas vriest en het boven aangenaam aanvoelt!

Ventilator. Het gebruik van een simpele ventilator heeft zo zijn voordelen: koude en warme lucht mengen zich beter met elkaar. Daardoor voorkomen we de beruchte schimmelziekte botrytis, die in de winter gemakkelijk onze jonge stekken kan aantasten.

Verwarming. De verwarming is een hoofdstuk apart. Hier zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden. Als de kas goed geïsoleerd wordt, is verwarming door middel van elektriciteit een van de eenvoudigste oplossingen. We hoeven alleen maar voor een stroompunt in de kas te zorgen. Dit kan met een verlengsnoer, maar veiliger is een vaste aansluiting door middel van een speciaal daarvoor bestemde kabel in de grond.

Elektrische verwarming. Voor elektrische verwarming kunt u gebruik maken van een simpel badkamerkacheltje met thermostaat dat in iedere elektriciteitszaak te koop is. Met die thermostaat is de temperatuur heel goed af te regelen. ’s Nachts een graad of 5 en overdag een graad of 10 om de jonge stekken aan de praat te houden. Gebruikt u de kas alleen om vorstgevoelige planten over te houden, dan is een temperatuur van een paar graden boven nul al voldoende.

Te weinig ruimte. Bijna alle liefhebbers hebben na verloop van tijd te weinig ruimte in hun kas. Om in de winter ruimte te besparen bij het overhouden van de fuchsia’s kunt u bijna hetzelfde doen als bij het inkuilen: snoei de fuchsiastruiken terug tot op de verhoute delen van de plant. Schud ze ten dele uit de kluit, snoei de wortels een beetje terug en stapel de fuchsia’s als tinnen soldaatjes boven op elkaar in de lengterichting onder de tabletten van uw kas. Benevelen met een schimmelwerend middel is ook hier aan te bevelen. Ze liggen daar weliswaar in het donker, maar dat geeft niet, het blad is er immers af.

Ruimteproblemen. De ruimteproblemen komen meestal in het voorjaar wanneer u de oude struiken op gaat potten. Dan wordt het dringen geblazen in de kas, want iedere plant wil graag een plaatsje in het licht en dan ontstaat er pas echt een gebrek aan ruimte. 

Heeft u in de tuin een zitkuil of iets dergelijks, dan is het mogelijk om met elektriciteitsbuizen van kunststof enkele bogen boven de kuil te spannen en het geheel af te dekken met doorzichtig plastic. We hebben dan een noodkas gebouwd vanwege ons ruimtegebrek. De nachtvorsten in het vroege voorjaar doen nauwelijks kwaad; de bodemwarmte van de kuil is meestal wel voldoende om de temperatuur boven nul te houden. Bij zware nachtvorst kunt u altijd nog wat oude lakens over het plastic heen leggen.