Tips over het verzorgen van fuchsia

Tips over het verzorgen van fuchsia’s

Daar sta je dan met een doos vol fuchsiastekken, een mooie fuchsia op stam of een weelderig hangende fuchsia. Gekocht op een schitterende fuchsiashow bij u in de omgeving of op de kop getikt tijdens het bezoek aan een mooie privé fuchsiatuin.

Bij de aankoop bent u door een aardige mevrouw of een enthousiaste meneer overladen met deskundige adviezen over de verzorging van de planten. Zoveel informatie ineens is voor een beginnende fuchsialiefhebber bijna niet te behappen, met als gevolg, dat u na thuiskomst de meeste goedbedoelde informatie kwijt bent. In het ergste geval loopt het niet goed af met de aangeschafte fuchsia’s en is de eindbestemming de groene container. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest.

Om die reden hebben wij een aantal goede tips voor de beginnende fuchsialiefhebber op een rijtje gezet. Deze tips kunt u als leidraad gebruiken om uw fuchsiahobby tot een succes te maken.

Zet de aangeschafte stekken over in een grotere pot, gevuld met goede ‘potgrond’.

Geef de stekken eenmaal per week ‘mest’. Bij de meeste regio’s kunt u in de verenigingswinkel wel terecht voor meststoffen die heel gemakkelijk in water oplossen. Bij de meeste mest gaat men uit van een volle theelepel op één liter water. Van dat mengsel geeft u dus uw fuchsia(‘s) eenmaal per week een flinke scheut.

Geef alleen water als de potkluit er droog uitziet. Bij hete dagen kan een fuchsia slap hangen omdat hij het verliezend vocht niet zo snel met zijn wortels kan aanvullen, ondanks dat de potgrond nog vochtig is. Geef dan beslist geen water, want u loopt de kans dat de haarwortels bezwijken door een kletsnatte wortelkluit.

Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen. De bolletjes die achterblijven als de bloem is afgevallen is dus geen nieuwe knop, maar een zaaddoosje. De fuchsia steekt van nature veel energie in het produceren van zaad. Als u regelmatig de zaaddoosjes verwijdert gaat de plant steeds nieuwe bloemknoppen aanleggen! U wordt beloond met een veel rijkere bloei als u zich ook houdt aan het boven genoemd bemestingsadvies.

Helaas hebben onze fuchsia’s nog wel eens last van allerhande ziekten en plagen. Het handigst is om in een tuincentrum het bekende kleine boekje van Bayer op te halen: ‘Gids voor ziekten en plagen in huis en tuin’. Daar wordt u beslist wijzer van.

Misschien is wel de belangrijkste tip aan een beginnend fuchsialiefhebber: zoek een ervaren‘rot in het vak’ op om u op weg te helpen. Dat is nu precies het mooie van onze vereniging. Je kunt bij je eigen leden te rade gaan. Iedere hobbyist vindt het leuk om over zijn liefhebberij te vertellen en u leert tegelijkertijd de fijne kneepjes van de fuchsiahobby.

Op deze manier maakt u al direct een goede start als fuchsialiefhebber.