Regio 17

De Regionale Vereniging Rijnland bestaat in 2021 al weer 35 jaar. Op 17 mei 1986 is deze opgericht in Jaap Kooy’s tuincentrum in Lisse.

Regio Rijnland ligt in het westen van het land tussen Haarlem, Nieuwkoop, Leiden en de Noordzee. Een gebied met over het algemeen kleinere tuinen, maar desondanks wel enthousiaste leden.

Over de beginjaren heeft het huidige bestuur alleen maar horen vertellen. Vanaf 1987 zijn bijna jaarlijks shows georganiseerd bij Jaap Kooy’s tuincentrum, wat later Tuincentrum Overvecht is geworden. De laatste Fuchsiade is uiteindelijk in 2004 georganiseerd. Deze tentoonstellingen werden in die jaren goed bezocht en menigeen is lid geworden tijdens één van deze Fuchsiades.
Naar aanleiding van deze shows en shows van andere regio’s begon het toch weer te kriebelen bij het bestuur om toch meer ruchtbaarheid te geven aan onze hobby door een kleine show te organiseren. Door Covid-19 in 2020 zijn deze plannen weer even in de ijskast gezet.

Door het jaar heen hebben we een redelijk vast programma. We proberen elkaar zo’n 5 – 6 keer per jaar te ontmoeten. Daarnaast ontvangen leden en donateurs het Rijnlands Regionieuws.

De bijeenkomsten zijn een combinatie van middagen met gastsprekers en in de zomerperiode trekken we er op uit.

In januari, maart en september nodigen we een gastspreker uit die ons met mooie beelden vertelt over vaste planten of eenjarigen waardoor we een voorproefje van de zomer krijgen. Maar ook sprekers over bolgewassen, rotsplanten, de orchideeënvereniging of de boswachter van de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn al eens bij ons te gast geweest. Na de bijeenkomst in maart worden de wedstrijdstekken uitgedeeld, die dan tijdens de bijeenkomst van september weer worden meegebracht en dan door de leden worden beoordeeld. De mooiste plant krijgt de Piet Romijn-wisseltrofee
mee naar huis.

De zaterdag voor Moederdag is onze stekkenmarkt die we trouw elk jaar mogen houden bij onze gastheer TuineXtra te Noordwijk. De 800 stekken die we daar verkopen zijn geleverd door kwekerij Zeelenberg en vervolgens gedurende 6 weken door regioleden opgekweekt tot mooie getopte planten. Uiteraard komen daar de regioleden hun stekken kopen, maar de stekkenmarkt is inmiddels zo bekend dat ook niet-leden vooraf informeren of we er weer staan. Daarnaast komen de stekken ook bij niet-leden terecht en hopen wij dat zij er een zomer plezier van hebben. Komend voorjaar hopen we deze activiteit weer op te pakken om daarmee onze verenigingskas aan te vullen.

Vlak na de stekkenmarkt hebben we altijd de avond waarop we hanging baskets maken. Een avond die trouw bezocht wordt door leden en niet-leden. Een aantal jaren hebben we een open tuin dag georganiseerd. Vaste prik is onze busreis. Met een bus vol enthousiaste leden en niet-leden gaan we dan op pad. Soms hebben we echt een paraplu nodig, maar de meeste jaren is het toch wel droog en kunnen we uitgebreid prachtige tuinen bekijken. We proberen daar ook altijd een Fuchsiatuin aan toe te voegen, maar dat wordt wel steeds lastiger. De aankopen worden trots aan mede-reizigers geshowd, want laat nu net die ene plant eindelijk gevonden worden. En ’s morgens neemt elke deelnemer zich voor om dit jaar toch echt zonder planten thuis te komen. Desondanks staat de  bagageruimte aan het eind van de dag weer vol.

Hiermee heb ik een beeld geschetst zoals we in onze regio enthousiast bezig zijn met fuchsia’s. Op de pagina hiernaast ziet u een fotocollage van een paar van onze actviteiten.

Namens het bestuur,
Monique van der Meij

Huidige maand

juli 2024

20jul08:0015:00BusreisRegio 17, Rijnland

(Kijk voor totaaloverzicht bij EVENEMENTEN/OPEN TUINEN/OPEN TUINEN TOTAAL. Of klik hier)

Link voor de beheer service punt :