Regio 07

Een van onze eerste voorzitters, de heer H. ten Have, was erg gedreven om alles tot in de puntjes te verzorgen. Ook Kees en Gerrie Spek, bekend als verwoede fuchsiakwekers uit Heerde, hebben veel energie in onze regio gestopt. Dat bleek onder andere door een 3-tal opgezette shows van onze regio, gehouden in de tuinen van kasteel Cannenburch in Vaassen. Hierbij was ook ons helaas veel te vroeg overleden lid, de heer Meuleman, nauw betrokken. Ook meen ik me te herinneren dat er ook eens een tentoonstelling in 1990 op het landgoed De Lathmer in Wilp is geweest. Verder zijn er nog een 2-tal fuchsiatentoonstellingen in De Lusthof in 1989 en 1994 in Epe geweest. Begin 2000 hebben we samen met regio Twente-Salland ook een show gehouden in de hallen van Intratuin in Zwolle.

De 1e uitgave van ons regioblad, De Veluwse Fuchsia Bode, is in 1992 verschenen in een oplage van 375 stuks. Omdat het aantal leden, zoals bij alle regio’s, de laatste jaren is afgenomen geven we nu nog 6 keer per jaar een kleine 100 exemplaren uit.

Ik zal proberen om een overzicht te geven van onze jaarlijkse activiteiten.
– Allereerst beginnen we het jaar met een Nieuwjaarsreceptie die we houden in een zaaltje van de Regenboogkerk in Epe.
– In 2019 hebben we die gehouden op 5 januari met oliebollen en koffie en meestal zijn er tussen de 35 tot 40 leden aanwezig. De middag vullen we naast gezellig bijkletsen en gelukwensen aan elkaar geven verder met een Bingo met prijzen, betaald door de vereniging. Al met al altijd een gezellige samenscholing!
– In maart wordt de voorjaarsbijeenkomst gehouden, waarbij de jaarlijkse activiteiten worden besproken, de jubilarissen gehuldigd worden en de diverse jaarverslagen en financiële stand van zaken worden behandeld. Er wordt na de pauze ook nog een verloting gehouden met prijzen die door de leden zijn meegebracht.
– Tevens reiken we op dat moment ook de wedstrijdstek en een mysterystek uit, om op te kweken. Deze wordt in september beoordeeld door een deskundige jury en daar zijn wat prijzen, zoals een beker en een oorkonde, aan verbonden.
– Ook houden we in februari, in 2019 op 23 februari, een lezing. Dit keer verzorgd door de heer Geerdink uit Hengelo met als onderwerp “Toptuinen in Nederland” met fuchsia’s en orchideeën.
– In juni, dit keer op de 22e, hebben we ons jaarlijkse uitje gehouden met de bus naar een of meerdere plekken. Dit keer zijn we naar het Glasmuseum en -blazerij van Royal Leerdam in Leerdam geweest. Ook ’s middags hebben we nog een Vogeltuin en museum in de buurt bezocht. We sluiten de reis altijd af met een diner, dit keer in Harskamp.
– In juli en augustus zijn er weer de jaarlijkse Open Tuinen, waar we de prestaties van onze leden kunnen bewonderen. Dit jaar waren er 6 locaties op de Veluwe, onder andere in Hoenderloo, Apeldoorn, Voorthuizen, Nijkerkerveen, Hulshorst en Hattem. Het was een lust voor de ogen om al dat moois te kunnen bewonderen.
– Ook aan de jaarlijkse Vriendendag van de NKvF, die dit jaar bij kwekerij Van der Velde in Heerde werd gehouden, hebben we als regio onze medewerking gegeven.
– De jaarlijkse barbecue op 7 september, die ditmaal is gehouden in de tuin van Ampie Bouw in ’t Harde, was een groot succes. De opbouw van de barbecue hebben we als bestuur zelf verricht en de leden konden vanaf 17.00 uur alvast de tuin bezichtigen. De meeste leden kennen deze prachtige tuin wel, want hij is wijd en zijd bekend en ook al eens in een tuinprogramma op de televisie geweest (TV Gelderland).
– De keuring van de stekken, uitgereikt tijdens de (voorjaars)vergadering in maart, werden op 28 september gekeurd door onze deskundige jury, bestaande uit Jos en Teun Jan. Het was weer een spannende aangelegenheid. Tientallen stekken werden ingeleverd en er moest goed worden gekeken wie de mooiste planten hadden (13 ‘Yeti’ en 9 ‘WALZ Blauwkous’). Voor de wedstrijdplant waren de heer van Werven, mevrouw Elijzen en de heer Van der Haar respectievelijk 1, 2 en 3 en kregen de bijbehorende attenties (bekers) uitgereikt. Bij de mysteryplant, de ‘WALZ Blauwkous’, werden de heer Van Essen, mevrouw Elijzen en de heer Postuma 1, 2 en 3.


– Het jaar sluiten we altijd af met een Stamppottenbuffet, wat ook in de zaal van de Regenboogkerk in Epe wordt gehouden. Dat is altijd erg in trek en dit jaar werden de diverse stamppotten aangeleverd door de firma “Uitgekookt”, bestaande uit stamppot Zuurkool, Boerenkool en Rode Kool met een bal gehakt en worst.

Evenementen aankomende 3 maanden Regio 07

juli 2024

15jul(jul 15)10:0031aug(aug 31)17:00Open tuin Fam. GJ v/d BrinkRegio 07 - Veluwe

27jul10:0017:00Open tuin Fam. H. ElijzenRegio 07 - Veluwe

(Kijk voor totaaloverzicht bij EVENEMENTEN/OPEN TUINEN/OPEN TUINEN TOTAAL. Of klik hier)

Link voor de beheer service punt :