Kroonboom

Fuchsia’s op stam zijn echte, vertederende juweeltjes in je tuin, op je terras of je balkon. Plantaardige bloemenfonteintjes! Ze stralen iets zachts uit. Dat komt zeker ook door de vele roze, maar ook paarse en witte tinten in hun ‘belletjes’bloemen. Het zijn echt heel mooie planten die zonder zich op te dringen toch meteen opvallen. Er zijn mensen die zeggen dat dat het kenmerk van echte schoonheid is. Kijk naar zo’n fuchsiabloem en je ziet hoe elegant die is. Kijk naar de takken van een fuchsiaboompje en het zal je opvallen dat die allemaal onder dezelfde hoek aan de plant schuin naar buiten wijzen. Eenvoud en harmonie! Maar die zijn niet zomaar vanzelf ontstaan: fuchsia’s op stam danken hun verschijning aan echte kwekerskunst. Van nature hebben fuchsia’s helemaal geen stam. In de natuur zijn het soms licht verhoutende struiken, maar vaker vaste planten die sappige stengels vanuit de wortels vormen. Dus helemaal geen mini-‘boompjes’.

Hoe fuchsia’s op stam ‘ontstaan’

De kwekers gaan daarvoor soms uit van soorten fuchsia’s die redelijk stevige stengels of grondtakken hebben. Daarvan wordt dan één opgaande tak die uit de grond komt, aangehouden. De rest wordt weggesnoeid. Die ene tak gaat zelf weer vertakken en vormt zo zijtakken waaraan de bladeren en bloemen verschijnen. Dat is één methode om zo’n fuchsiaboompje te maken. Het kan ook anders. Bij methode twee – die wordt het meest toegepast – wordt begonnen met speciaal gekweekte stammen van wat grotere, verhoutende Fuchsia-soorten waarop een veredelde, prachtig bloeiende andere fuchsia (meestal een cultivar) wordt geënt. Het stammetje is dan dus een onderstam waaraan geen bloemen verschijnen. De bloemen verschijnen aan de takken of stengels van de erop vastgegroeide Fuchsia-soort. Op die manier kunnen heel reeksen fuchsia’s op stam worden gemaakt met heel verschillende eigenschappen, bijvoorbeeld met enkele of dubbele, hangende of opstaande bloemen en in eindeloos veel verschillende tinten.

Bron: groenrijk.nl

De Kroonboom

We laten de stek rustig groeien. Ze zullen dan zijtakken gaan vormen. Deze moeten verwijderd worden en de bladeren langs de stam moeten blijven staan. Dat zijn namelijk de saptrekkers voor de groei. Haalt u deze weg dan zal de stek niet doorgroeien en tevens zal de stam heel dun blijven. Geef de plant stikstofmest, maar neem geen mest met een hoog kaligehalte. Als de plant de hoogte heeft bereikt die je zelf wilt, haal dan de top er uit (zie 1 in Figuur 8 ).
We laten van te voren de vertakkingen van de laatste twee bladparen staan. Nu zullen de vertakkingen gaan groeien. Haal dan van iedere nieuwe tak na twee ogen de top er uit; zo gaan we verder tot er een goede kroon is ontstaan(zie 2 en 3 in Figuur 8 ). Een goede kroon is een bolletje van 20 cm doorsnede op iedere stek te formeren. Maar top wel steeds na een of twee bladparen, daar anders de kroontjes te open worden.

Als de boom de goede hoogte nog niet heeft bereikt zal men het jaar daarop verder moeten gaan. In het tweede jaar wacht men tot er aan de top een nieuwe scheut (tak) zich voordoet. Pak deze weer op en laat hem verder naar boven groeien.
Om een mooie plant te krijgen moet hij in het tweede jaar ook veel getopt worden. Dat toppen dient zodanig te gebeuren dat de kronen elkaar raken en om het geheel mooi dicht te krijgen topt u om de twee bladparen. Pas als de kronen van iedere stek goed op elkaar aansluiten kan men stoppen met toppen, waardoor de plant in bloei komt.

De reden dat een mooie plant twee jaar nodig heeft is dat er geen vertakkingen meer plaats vinden als de dagen langer gaan worden. In de plaats daarvan gaan er zich bloemknoppen vormen. Later in het jaar als de dagen weer korter worden is het weer omgekeerd, dan echter zal het bovenste gedeelte niet meer verhouten. Dit stuk zal met de herfstsnoei verwijderd moeten worden.

Bron: fuchsiafrans.nl

VOOR DE KROONBOOM:

Het stekje bij een stokje zetten. Niet toppen, maar wel de zijscheuten wegnemen. Laat vooral het blad aan de stengel zitten omdat deze het voedsel maakt voor de groei. Wanneer we de bladeren wegnemen om het stammetje zichtbaar te maken, wordt de groei van de plant helemaal verstoord. De bladeren zorgen namelijk voor de opname van een deel van het voedsel en de omzetting daarvan tot suiker, zetmeel en andere plantaardige stoffen voor de verdamping van het vocht, voor de ademhaling. Men kan de stam zo hoog laten komen als men zelf wil. Eenmaal de gewenste hoogte bereikt is, de top uitnijpen en dan dezelfde behandeling als bij het vormen van een struik of hanger toepassen.

Bron: de nachtwaker