Regio 20

Eiland van Dordrecht

In 1974 is onze regio opgericht als onderdeel van de landelijke NKvF. Na veel speurwerk door Johan Damsteegt (10 jaar voorzitter geweest) zijn we veel te weten gekomen over onze geschiedenis. Op 26 april 2001 is onze vereniging pas officieel regio 20 geworden. Als eerste voorzitter werd dhr. N. Uiterlinden uit Heerjansdam benoemd. Hij is ongeveer 1 jaar voorzitter geweest en opgevolgd door vele anderen. De huidige voorzitter is mevrouw Hely Bol.

Toen het aantal leden toenam vonden de ledenvergaderingen niet meer thuis plaats maar eerst in de oude koeienstal bij dhr. Uiterlinden. Later en nu nog steeds in zaal ‘De Drijvershof’ in Hardinxveld-Giessendam.

Er doen nog steeds verhalen de ronde dat men niet zomaar automatisch lid kon worden in deze tijd van de vereniging. Je moest toch wel een grote en mooie tuin hebben voor je door de keuring heen  kwam. Gelukkig is dat nu verleden tijd en is iedereen welkom, ook leden met een klein balkon.

In 1994 is ons regioblad ‘Bellenpracht’ opgericht. Het aantal leden bleef groeien en voorzichtig aan begon onze regio erover te denken om een regioshow te houden, maar het werd 2002 voor het zover kwam. De show werd gehouden in Leerbroek onder de naam ‘Fuchsia’s in de polder’. Het was een enorm succes en er wordt nu nog steeds over gesproken in andere regio’s. In 2006 is er een show gehouden bij tuincentrum ‘Ranzijn’ in Spijk. Ook dit was een succes, ondanks de tropische omstandigheden tijdens de show in de kas. De laatste shows zijn gehouden in 2014 en 2015 in Ameide. De show in 2014 is mede georganiseerd omdat onze vereniging toen haar 40-jarig bestaan vierde.

In de loop der jaren zijn er vele activiteiten georganiseerd. De op de voorjaarsvergadering uitgereikte stekjes worden beoordeeld op de wedstrijddag en hoe een fuchsia in vorm te krijgen wordt uitgelegd op snoeimiddagen. De open tuinen tocht met als onderdeel “wie ben ik” (raad de juiste naam van 5 of 6 fuchsia’s) is tot 2 jaar geleden ieder jaar georganiseerd. Ook van de mogelijkheid om tuinen te bezoeken in de eigen regio is dankbaar gebruik gemaakt. Een bijzondere vermelding is vereist voor de fuchsialore verzameling van Johan Damsteegt die hij heeft ingericht in zijn garage. Echt een bezoekje waard.

Ook de diverse excursies, busreizen en bezoeken aan fuchsiakwekers en niet te vergeten de nieuwjaarsrecepties kunnen rekenen op grote belangstelling. En nu: Het aantal leden neemt langzaam af (66 leden en donateurs) en de leeftijd neemt toe. Het aantal tuinen neemt dan ook af en shows kunnen helaas niet meer georganiseerd worden. Maar gelukkig is er nog wel veel enthousiasme voor excursies, de wedstrijddagen (een plaats voor 1 fuchsia is er zelfs op het kleinste balkon wel) en alle andere activiteiten.

Evenementen aankomende 3 maanden Regio 20

Geen evenementen deze maand.

(Kijk voor totaaloverzicht bij EVENEMENTEN/OPEN TUINEN/OPEN TUINEN TOTAAL. Of klik hier)

Link voor de beheer service punt :