vd Webmaster (6-18)

Toen ik een aantal jaren terug door de toenmalige voorzitter van de NKvF, Mario de Cooker, werd aangesteld als webmaster om de destijds zeer verwarrende website van de NKvF te gaan vernieuwen wist ik niet wat daar de gevolgen van waren.
In het begin zag ik nauwelijks door de bomen het bos, maar beetje voor beetje kon ik een website presenteren die aan de toen geldende normen voldeed. Ook de CIL werd toen opnieuw opgezet (met hulp van Martien Soeters en Sigrid van Schaik) van een-Excel document naar een volwaardige database. Dat dit zo’n geweldig succes zou worden had niemand verwacht.
Toen ik onlangs gevraagd werd om de taak van Germ Wentink over te nemen was mijn “enige” verzoek de nieuwe website met WordPress te kunnen schrijven.
Waarom WordPress? Nu heel eenvoudig.
Joomla oogt en werkt naar mijn mening behoorlijk rommelig en als “buitenstaander” is het moeilijk om de structuur te herkennen. Degene die hiermee gewerkt hebben weten wat er mee bedoeld wordt. WordPress wordt echter momenteel vele malen meer bij vele bedrijven, maar ook door particulieren, gebruikt dan Joomla vanwege de relatief eenvoudige opzet van WordPress.
WordPress werkt ook, zoals Joomla, met een soort tekstverwerker waarmee men eenvoudig een pagina of nieuwsbericht kan maken. Het is zelfs mogelijk om met uw eigen Word-tekstverwerker een document te maken en die in WordPress te plaatsen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat echter wel naar het gebruik van de WordPress-tekstverwerker.
Een voordeel is ook dat een pagina, zoals die genoemd wordt, ook in het menu terugkomt (is wel aan te passen). Hierdoor is het dus behoorlijk eenvoudig een pagina (of bericht) op te zoeken, te bewerken en weer opnieuw te publiceren. Nieuwsberichten worden na publiceren automatisch op alle pagina’s geplaatst waar men deze wil hebben.
De structuur van het menu met het submenu of zelfs meerdere submenu’s is eenvoudig. Deze ziet er uit als een mappenstructuur van uw computer waardoor men in één oogopslag ziet hoe deze eruit komt te zien op de website.
Tevens zijn er veel (gratis) programma’s voor WordPress te verkrijgen die je kunnen ondersteunen om zelf een en ander aan te passen.

Wat gaat er nu gebeuren?

Op dit moment ben ik volop bezig, met ondersteuning van Sjaak Loef, om de nieuwe site op te zetten. Gezien de behoorlijke omvang van alle informatie die bij de NKvF aanwezig is zal dit een klus worden van vele maanden.
We gaan hier niet helemaal op wachten en zullen, zodra de noodzakelijke informatie op deze nieuwe site, staat gaan switchen tussen de oude en nieuwe website. M.a.w. de informatie op de nieuwe site zal actueel zijn en de betreffende informatie op de oude site wordt verwijderd. Op beide sites zal een link komen waarmee men tussen deze 2 websites kan switchen.
Zo kunnen we ervoor zorgen dat alle informatie altijd toegankelijk blijft.
Een aantal dingen zullen herkenbaar zijn omdat we die overnemen, tenslotte zijn er in de loop der jaren een aantal goede dingen opgezet. Maar er zal ook een en ander veranderen.
De CIL gaan we proberen in een ander jasje te steken. We zullen proberen nog meer met foto’s te gaan werken. Tenslotte is dat wat de leden en andere belangstellenden zo aantrekt in de CIL. We gaan tevens een opzet maken zoals u nu gewend bent om te kiezen uit foto’s en die als uw eigen favoriet op te nemen in uw eigen bestand.
Wel wordt er van de regio’s verwacht dat zij zelf een aantal gegevens bijhouden zoals de bestuursgegevens en regio-evenementen. Verder het bijhouden van hun al bestaande pagina’s waar men zelf zeer eenvoudig foto’s en video’s kan plaatsen, maar ook een aantal andere leuke zaken.
Maar voordat dit allemaal gaat gebeuren zullen eerst de handleidingen worden geplaatst (een aantal zijn al gepubliceerd) zodat de regio-beheerder stap voor stap zelf de wijzigingen kan aanbrengen. Hierdoor is deze informatie meteen actueel en krijgt de NKvF-secretaris hiervan bericht. Dit is echter dit nog toekomst.
Zo zal er ook een forum komen om informatie uit te wisselen, een totaal overzicht van alle evenementen (en per regio), een archief waar alle geplaatste pagina’s en berichten eenvoudig zijn terug te vinden. Men kan via een zoekopdracht dingen binnen de website opzoeken en veel meer.

Nieuwgierig??

Hierbij alvast een voorbeeld-afbeelding van wat men zo’n beetje kan verwachten.