Stekken

Stekken van Fuchsia’s.

In het najaar, wanneer de niet winterharde soorten naar bnnen gaan, stek ik al mijn fuchsia’s, zodat ik van alle soorten een back-up heb. Dit kunt u zien op de eerste twee foto’s

Als deze tijdrovende klus klaar is, kunnen de eersten al weer in een iets groter potje opgepot worden. (De derde foto) Daar staan ze dan de hele winter verder in. Als de winter niet te koud is, blijven ze doorgroeien en moet er nog wel een paar keer getopt worden.

Het stekken doe ik voornamelijk in de in de handel verkrijgbare zaai/stekgrond. Ik heb het ook op cocopeat geprobeerd, maar vind dat dat haast te nat blijft, waardoor de boel wegrot.

Ik gebruik als stekmateriaal eigenlijk alleen maar topstekken. Maar wel iets groter dan een bladpaar en een knoop voor het wortelen. Meestal met twee of zelfs wel met drie bladparen of bladkransen en een soms met een paar knopen in de grond.

 

 

 

Nieuw is het stekken in Seramis. Gebakken kleikorreltjes die veel vocht opnemen en door de korrelvorm is er ook veel lucht in de pot. De wat makkelijke stekken (magellanica’s) doen het er uitstekend op en veel vlugger dan in stekgrond. Zie foto nr. 4. De wat lastiger soorten slaan ook hierop lang niet allemaal aan maar wel vlugger. Het op tijd water geven is wel belangrijk. Hapert nog wel eens. Met bodemwarmte zal het waarschijnlijk veel beter gaan. Tot nog toe heb ik daar geen gebruik van gemaakt.

 

 

 

Op foto nr. 5 de bewortelde stekken uit de seramis. De stekken hebben stevige witte wortels. Veel dikker dan in stekgrond bewortelde stekken. Ze lijken wat meer op waterstek wortels, maar in potgrond gezet groeien ze redelijk goed door.

Het is nog in de proeffase bij mij, maar het lijkt heel goed.

In 2008 heb ik alles gestekt in Seramis, maar het resultaat valt tegen. Juist de moeilijke soorten schimmelen gewoon weg, waarschijnlijk door de hoge vochtigheidsgraad van het spul.

Nu in 2009 heb ik een mix gemaakt van de in de handel zijnde zaai/stekgrond en een behoorlijke portie Seramis. Dit lijkt een heel goed resultaat te geven. Bijna alle stekjes slaan aan. Er zit nu, in december, zelfs al een behoorlijke groei in. Blijkbaar geeft dit een prima balans van de vocht- en de luchthuishouding.