Potgrond

Potgrond

Zoals al eerder is gezegd groeien de meeste fuchsia’s van nature in humeuze bosgrond als bovenlaag met een zanderige ondergrond. De grond is dan wel vochtig maar laat overtollig water ook heel goed weglopen en is dus zeker niet nat.

Er zijn ook soorten die in een woestijnachtig gebied thuishoren of op een rotsachtige bodem.

Om de planten zo goed mogelijk te laten groeien en bloeien moeten ze zich thuisvoelen. Daarvoor is het belangrijk te weten uit wat voor leefmilieu de betreffende soort komt, zodat je er met de potgrond en met het water geven rekening mee kunt houden wat de plant in zijn eisenpakket heeft.

Voor de meeste soorten is het het mooiste om ze in Anthuriumgrond te zetten. Grof humeus, dus luchtig en toch vochthoudend. Jammer dat het door die kleinverpakking zo prijzig wordt. Want je hebt een hoop kleine zakjes nodig voor een paar honderd potten.

De meeste potgronden vind ik te weinig luchtig en te nat. De potgrond van Theo Jeukens is heel goed. Het is een Lentse potgrond op recept van Theo. Zonder klei en met wat bark, harde boomschorsschilfers. Het is alleen zo’n end rijden voor wat grond. Dus ik ben verder gaan experimenteren. Ik heb potgrond gemixed met hydrokorrels, gravel, enz. Een heel goed resultaat had ik tot nu toe met potgrond speciaal, gemixed met extra turf en franse boomschors die al een jaar op mijn tuinpaadjes had gelegen; daar zat alleen een hoop onkruidzaad in, zodat er niet alleen fuchsia’s in de potten stonden.

Daarna heb ik het geprobeerd met een mix van cocopeat en turf en voor diverse soorten extra boomschors erdoor. Dat is wel heel arm. Dus ik heb er wat droge koemestpoeder doorgemengd en osmocotekorrels voor een half jaar voeding afgifte. De planten deden het er geweldig goed op. Maar ik heb gemerkt dat het in de winter te veel uitdroogt. Het moet dus iets vochthoudender worden.

Overigens heb ik ook veel soorten in de volle grond, met extra copmpost gemengd, gezet. Dat ging ook voortreffelijk. Het is bij ons gelukkig wel zandgrond, dus goed waterdoorlatend. Maar wel een hoop werk om ze voor de winter weer uit te graven met genoeg wortelkluit.(2008)

Afgelopen jaar (2009) heb ik de ‘lastige’soorten in Anthuriumgrond met wat extra boomschors gemengd, gezet. Ze deden het er heel goed op. Overigens stonden deze nu ook in stenen potten of in van die cocopeat hanginginbsketvormen. Dat gaf natuurlijk een extra luchtigheid om de wortels. De planten die hierin stonden hadden veel meer grondstengels en ook een veel rijkere bladgroei.

Ik houd u op de hoogte als ik weer wat heb uitgeprobeerd.

Bron: Frans van Mameren