BCK Toelichting Eigen Verklaring 2013

De eigen verklaring 2013 is op een aantal punten gewijzigd en is uitgebreid met een beschrijvingsformulier van twee pagina’s.
Om uw nieuwe cultivar(s) zo goed mogelijk te kunnen beoordelen en te publiceren is het van groot belang om de formulieren duidelijk en vooral zo volledig mogelijk in te vullen. De laatste jaren werd er steeds minder ingevuld en moest er steeds meer navraag gedaan worden om tot een goede beoordeling te kunnen komen. Bij het publiceren van de gegevens van de genomineerde cultivars ontbraken er vaak gegevens waar de veredelaars later, als de beschrijvingen gepubliceerd waren, alsnog mee aankwamen.
De pagina’s 1 en 2 ofwel het A- en B-formulier van de eigen verklaring dienen volgens het keuringsreglement volledig ingevuld te worden om in aanmerking te komen voor de keuring. Het BW-formulier, pagina 3, dient alleen ingevuld te worden als het om een cultivar gaat die ook beoordeeld moet worden op winterhardheid.
Vooral de vragen over de verzorging van de plant, de beste standplaats en waarom de plant anders is dan de reeds in omloop zijnde planten, moeten zo nauwkeurig mogelijk ingevuld worden.
Andere dingen die u weet over uw ingezonden plant, zoals het stekken, hoe snoeien en overwinteren, valt de bes af of blijft hij hangen, één of meerdere keren toppen of helemaal niet toppen etc., zijn gegevens die u moet vermelden.
Het beschrijvingsformulier, blz. 4 en 5, wat bij de eigen verklaring is gevoegd, dient voor zover u dat kan, ingevuld te worden. Indien u kleurbenamingen gebruikt dan is het van belang dat u geen fantasienamen gebruikt zoals aardbeienrood, boerengroen, staalblauw, etc. Gebruik gewoon de standaard kleurnamen met daarbij de aanduidingen L  en D voor respectievelijk licht en donker. Dus L. rood voor: lichtrood.
Een handige leidraad voor het invullen van deze beschrijvingsformulieren is de handleiding voor het invullen van deze formulieren dat te vinden is op deze website in het gedeelte van de Beschrijvingsgroep of hier te downloaden is.

Voor de liefhebbers, die ook de kleurnummers zelf willen opzoeken en invullen, zijn zo lang de voorraad strekt, setjes kleurenkaarten beschikbaar. Deze kleurenkaarten, die een nieuwprijs hebben van € 200,00, zijn te verkrijgen tegen een eenmalig eeuwigdurend leentarief van € 25,00. Hiervoor kunt u contact op nemen met de Beschrijvingsgroep.

Heeft u toch nog vragen over het invullen van de eigen verklaringen dan kunt u die stellen via de e-mail t.a.v. de BCK.