Fuchsia-info Magazine

             

 

18-V. Uit de geschiedenis van de fuchsia's - Deel V

.

Periode 1696 - 1866

To English version

   Henderson was de eerste, die het gelukte een fuchsia met volkomen goed gevormde dubbele bloemen te kweken. Het was een cultivar uit de reeks van de donkere variëteiten, in den regel als 'Hendersonii' bekend. Op deze volgde weldra in 1853, uit de reeks van de lichte variëteiten ,'Carnea Plena' van Lemoine te Nancy. Nog andere dubbele werden door dezelfde Lemoine en door Dubus in Frankrijk, en verder door Dender in Duitsland gewonnen; maar toch stonden hun bemoeiingen en uitkomsten in dit opzicht achter bij die van de Brusselse kweker Cornelissen, van wie de verdiensten op het gebied van de Fuchsia-cultuur zeer hoog behoren te worden aangeschreven, en die nog meer gewaardeerd zouden worden, als men hem niet verwijten kon, dat hij de door hem gewonnen nieuwigheden met te weinig kritiek in de handel bracht.

.

De enkele en dubbele fuchsia's met witte kronen werden, evenals de dubbele met rode en paarse bloemen, door het publiek met geestdrift ontvangen. In 1863 kende men niet minder dan 9 cultivars met witte kronen, waarvan 5 door Cornelissen en de overigen door Henderson en de anderen uitgebracht waren. In 1864 steeg het getal tot 16 en in 1865 tot 20, waarvan twee-derde met dubbele bloemen. Behalve Cornelissen en Henderson, hadden ook Banks, Lemoine, Crousse en anderen aan deze vermeerdering deel. Evenwel wat in 1865 door Twerdy geleverd werd, overtrof dat van zijn mededingers in meer dan één opzicht.
J18-Autumnale 2 9kB V.jpg (9325 bytes)

'Meteor' - Een opmerkelijke bontbladige van Cornelissen uit 1862 (Syn. 'Autumnale')

J18-Erecta 2 38kB  Maye 1841.jpg (31021 bytes)

'Novelty' - Een ' cultivar met opstaande bloemen van de kweker Williams uit 1862
  
  Al wat deze kweker in de afgelopen tijd in den handel bracht, onderscheidde zich door de volkomen gevuldheid van de bloemkroon, in tegenstelling tot de fuchsia's van de Engelsen, die gewoonlijk met enkele kronen werden afgeleverd. .
 In Frankrijk keerde men in 1865 tot de zuivere species terug, en legde men er zich op toe van deze nieuwe cultivars te winnen. Daartoe werden F.corymbiflora en F. microphylla uitverkoren. Van elk van beide species verkregen Boucharlat, Dender en Barlet 4 nieuwe variëteiten
   Behalve fuchsia's met fraaie bloemen, werden er er in de afgelopen jaren ook variëteiten met fraaie bladeren afgeleverd. Als zodanig noemen we 'Meteor' van Cornelissen, die in 1862 veel opschudding veroorzaakte, en door de gouden en rode kleurspelingen van haar bladeren aller aandacht trok. In 1864 kende men reeds 5 en in 1866 al 7 van die fuchsia's met fraai blad.
   De cultuur van de fuchsia's schijnt onlangs in zoverre een nieuw tijdperk van ontwikkeling te zijn ingetreden nadat het de Engelsman Williams gelukt is 'Novelty' te kweken, een variëteit met rechtop staande bloemen in trossen. Het is echter te hopen, dat de ouderwetse fuchsia's met hun gebogen takken en overhangende bloemen, die op zulk een hoge mate van sierlijkheid aanspraak mogen maken, daardoor niet op de achtergrond geschoven of aan de vergetelheid worden prijs gegeven.   

(Slot volgt in deel VI)

.

Vervolg in : - deel VI      Terug naar: - deel I - deel II - deel III - deel IV

'Gelderse Fuchsia Info-site'- november 2008