E. Kies de juiste snoeimethode bij elke fuchsia-groep

c-07-Engelse vlag 2 kB.gif (1236 bytes) To English version

Bij het snoeien van fuchsia's pas ik voor de verschillende groepsindelingen een aangepaste snoeimethode toe. Zo is de snoeimethode van éénjarige planten bij mij afwijkend van die voor oudere planten. De triphylla's vragen - evenals kruisingen met daarin F.magdalenae - een specifieke snoeimethode. En de planten met een zwak wortelgestel en planten, waarvan ik in het voorjaar stekken wil nemen, snoei ik elk weer op een andere wijze.

Eénjarige planten

.Deze snoei ik het liefst 2 weken eerder als de andere fuchsia's, dus zo half september. Snoei ze dan niet te ver terug maar laat minstens 1/3 deel van de plant en alle blad eraan zitten. Ook krijgen ze dan nog wat stikstofmest (chilisalpeter) om de groei er weer in te krijgen.

Het liefste zie ik dan dat de nieuwe groeipunten al zichtbaar zijn voordat deze planten de kas in gaan. Laat ze wel zo lang mogelijk buiten staan; daar staan ze namelijk koeler en luchtiger, waardoor er minder kans is op het onstaan van botrytis op de wonden. Laat ze daar evenwel niet te nat regenen. Snoei ze eind maart begin april, als de groei er weer goed in zit, terug tot tussen het eerste en het tweede bladpaar van de takken die we in het najaar hebben gesnoeid.
"Zonde van de mooie uitlopers", zult u zeggen. Maar zo krijgt u wel een plant die mooi compact is en niet een plant waar u aan de onderzijde helemaal doorheen kunt kijken. Van het snoeihout waar de mooie uitlopers aanzitten, kunt u stekken nemen.

Oudere planten

Deze snoei ik de eerste week van oktober. Veel van deze planten staan bij mij in de volle grond. Ter plaatse worden ze gesnoeid en ze blijven daar nog minstens een week staan tot het 'bloeden' is opgehouden. Rooit u ze meteen op dan wordt veel van het water dat in de plant zit opgebruikt zonder dat het aangevuld kan worden, aangezien de wortels teveel beschadigd zijn. Bij mij worden oudere planten teruggesnoeid tot tussen het eerste en het
tweede bladpaar (oog) van het jonge hout van dat jaar, (daarom top ik in het voorjaar ook altijd de nieuwe uitlopers na het tweede bladpaar, dus snoeien tussen de vertakking en het eerste bladpaar (oog) van het jonge hout. Laat het blad wat er dan nog aanzit wel zitten; dit valt er meestal vanzelf af na een week of twee. Zo beschadig je niet de nieuwe ogen die er onder zitten. En zo hou je mooie compacte planten die maar weinig ruimte in de kas innemen en ze kunnen jaren mee.

Oudere planten - In de tuin van Gerrit van Veen staan de fuchsia's in de volle grond. Hier een foto na de snoei in de eerste week van oktober. Met de in dit artikel beschreven methode van uitplanten in de volle grond en de wijze van overwinteren daarna, heeft hij zeer goede ervaringen opgedaan.

Triphylla's

Jonge triphylla's worden behandeld als hierboven is beschreven onder 'Eénjarige planten'. Oudere triphylla's worden in model gesnoeid, waarbij ik er wel voor zorg dat er minstens twee bladparen aan de plant blijven zitten, dus tussen het tweede bladpaar en de vertakking.
Dan laat ik ze minstens nog een week buiten staan om de wonden te laten indrogen. Ze krijgen dan nog een keer stikstofmest (chilisalpeter) om de groei er weer in te krijgen.
In het voorjaar ze na het derde bladpaar toppen. Zorg ervoor dat deze planten licht en warm staan (10°C, bijvoorbeeld ze boven in de kas zetten).   NB. Als de planten in het voorjaar goed uitlopen snoei ik ze nog een keer tussen het eerste en tweede bladpaar van het jaar daarvoor. Hierdoor ontstaat nog een compactere plant.

.

Planten waarvan een van de ouders F.magdalenae is en species

Voorbeelden hiervan vindt u in de serie WALZ-muziekinstrumenten. In eerste instantie behandel ik deze op dezelfde wijze als de eerder beschreven groep triphylla's.Wel zorg ik dat ik van zo'n cultivar een goede stek heb,

die ik eind augustus al gemaakt heb. Ontbreekt deze stek dan moeten de planten zonder snoeien de kas in. Meestal verlangen deze planten dan ook de lichtste en warmste plaatsen in de kas. In het voorjaar, wanneer de groei er goed in zit, snoei ik ze op dezelfde wijze als bij de triphylla's is beschreven. Species (botanische fuchsia's) worden op overeenkomstige wijze gesnoeid en behandeld.

.

'WALZ Bella'
Planten met een zwak wortelgestel

Voorbeelden hiervan zijn 'La Campanella', 'Auntie Jinks','Rosea', 'Foline', 'Foolke' en kruisingen hiervan. De gemakkelijkste methode is navolgende. Van deze planten stekken nemen en de oude planten weggooien. Wilt u de oude planten toch laten overwinteren, snoei ze dan niet te ver terug en zet ze daarna in kleine potten, Zorg ervoor dat ze niet te nat staan, dus wees zuinig met water geven. In het voorjaar terugsnoeien zoals bij de éénjarigen is beschreven. Ook deze planten mogen niet kouder staan dan 10°C.

Planten waarvan we in het voorjaar stekken willen nemen
Het gaat hierbij dan om oudere planten, aangezien aan de jongere planten meestal wel genoeg stekken zitten om af te nemen. Snoei enkele takken niet zo ver terug als eerder beschreven staat bij 'Oudere planten', maar snoei deze terug tot aan het tweede bladpaar na de eerste vertakking van dit jaar; en laat het blad zitten. In maart zullen hier dan mooie stekken op staan. Als de stekken eraf gehaald zijn, worden deze takken verder teruggesnoeid tussen het eerste bladpaar en de vertakking.
.

'Gelderse Fuchsia Info-site'- november 2008