.

 

D. Voor- en nadelen uitplanten fuchsia's in de volle grond

c-07-Engelse vlag 2 kB.gif (1236 bytes) To English version

Afhankelijk van de structuur van de grond kan het uitplanten in mei direct in de volle grond zowel voor- als nadelen hebben. Mijn opgedane ervaringen hiermee zijn gebaseerd op de grondstructuur in mijn eigen tuin. Daar staan de planten in zandgrond en op sommige plaatsen ook in zand-kleigrond. Anderzijds is het navolgende ook gebaseerd op ervaringen, die we hebben opgedaan op het proefveld met winterharde fuchsia's in Velp. En de ervaringsgegevens met opplanten in kleigrond zijn verkregen van een lid uit onze regio met een tuin in Gendt.

.

Het verschil van uitgroeien van fuchsia's in zandgrond ten opzichte van klei is dat de planten in klei wat harder groeien dan in zand. In klei moet men bij het oprooien wat voorzichtiger te werk gaan omdat er door het gewicht van de aanhangende klei gemakkelijk wortels afbreken.

Bij het uitplanten komen de planten zonder pot in de volle grond en dan met de bovenkant van de kluit circa 5 cm onder het aangrenzend grondoppervlak.

Nadelen
Een eerste nadeel is dat de planten later niet meer te verplaatsen zijn, ook niet meer op hun standplaats gedraaid kunnen worden. Dat betekent tevens dat dergelijke planten later in

.

In de volle grond - Twee weken voor het oprooien en in de winterberging brengen, de planten ter plaatse snoeien

het seizoen niet meer geschikt zijn voor inzending naar wedstrijden of tentoonstellingen. En u kan gedurende  het seizoen geen veranderingen in de opstelling van de planten in de border maken. Als bepaalde fuchsia's toch te hard of in elkaar gegroeid zijn, is alleen terugsnoeien een mogelijkheid voor verkrijgen van een evenwichtige plantopstelling. Plant ze daarom ruim uit elkaar en houdt er rekening mee dat ze in de volle grond groter uitgroeien dan in een (ingegraven) pot. Als er onverhoopt een plant dood mocht gaan, onstaat er in de border een gat wanneer er dan geen reserveplant in pot beschikbaar is.

Als de planten in het najaar gesnoeid moeten worden, moeten ze na het snoeien nog wel een week in de grond blijven staan. Gesnoeide planten in de volle grond 'bloeden' namelijk veel meer uit de snijwonden.

Voordelen
Een belangrijk voordeel van uitplanten in de volle grond is dat ze nooit te nat komen te staan en dat er dan ook geen wortelrot voorkomt. Ze groeien steviger op en het blad heeft constant een goede kleur omdat ze altijd wel voeding en mineralen in de grond aantreffen, zeker als u eens in de twee à drie jaar wat oude koemest door de grond werkt. Maar pas op, gebruik niet te veel mest, anders ontstaat er veel blad, worden de planten te groot, en bloeien ze laat maar dan wel heel rijk. Eén kruiwagen koemest per 5 à 6 vierkant meter is voldoende. Mesten later in het seizoen is niet echt nodig.

Water geven is maar één keer in de één à twee weken noodzakelijk, hoe warm het ook is. Als het warm weer is vinden de planten het wel prettig als wat water onder de planten wordt verneveld. Doe dat dan in de avonduren (er ontstaat dan een hogere luchtvochtigheid, goed voor de bloei). Als u sproeit, doe het dan één tot anderhalf uur lang en het liefst alleen onder de planten. De takken kunnen anders afbreken onder het gewicht van het aanhangende water.

Planten in de volle grond kunnen ook veel beter tegen de zon, omdat de potkluit niet zo warm wordt en tevens het water veel geleidelijker wordt aangevoerd. Aangezien er altijd wel vocht in de omringende grond zit, staat de kluit nooit te droog.

Mij is opgevallen dat de planten in de volle grond minder last hebben van ziektes. Dit komt vermoedelijk omdat de planten meer mineralen krijgen.

Zelf vind ik nog een groot voordeel van een gedeelte met fuchsia's, uitgeplant in de volle grond, dat ik dan meer tijd en aandacht kan besteden aan mijn potten met wedstrijdplanten.

'Gelderse Fuchsia Info-site'- november 2008