Fuchsia-info Magazine

             

 

9.Binnenkort gele fuchsia met 'Made in Japan'?

To English version

.

Een van de grote wensen van een topveredelaar in de fuchsiawereld is het mogen uitbrengen van een fuchsia met echt gele bloemen. Al enkele seizoenen werden nieuwe cultivars uitgebracht met bloemen waarin de kleur geel voorkomt. Meestal vertoonden deze noviteiten slechts bloemen in een bleek gele kleur, terwijl dit geel ook nog spoedig naar rose verkleurde. En nog steeds dromen deze topveredelaars van 'hun gele fuchsia'. Maar voor hoe lang nog?

Tijdens een vergadering van UTC-leden van de Nederlandse fuchsiavereniging in 1993 meldde een lid van de Veredelingsgroep dat notabene een Belgische veredelaar als eerste een gele fuchsia had uitgebracht onder de cultivarnaam 'Cleo'. Andere veredelaars in de groep bleken hiervan al op de hoogte te zijn en wisten dit gerucht nader te ontzenuwen. Want deze noviteit zou niet echt helder gele bloemen hebben. Hierop ontstond wel een discussie over de hiervoor gebruikte kruisingsouders, hoewel slechts een van de kruisingsouders bekend was, namelijk 'WALZ Harp'. En van deze cultivar wist men met zekerheid te melden dat er 'wat geel' in de bloemen zou zitten.

Zo'n constatering heeft uiteraard zijn uitwerking op andere veredelaars, die op jacht zijn naar de gele fuchsia. Met name Belgische en Nederlandse veredelaars probeerden met de kruisingsouder 'WALZ Harp' een  betere gele fuchsia uit te brengen. In de checklist op deze website zijn ettelijke na 1994 uitgebrachte nieuwe cultivars genoteerd met daarin als kruisingsouder deze fuchsia uit de 'serie WALZ-muziekinstrumenten'. Nu staat deze serie helaas bekend als 'niet gemakkelijk te kweken' en mogelijk hebben ze deze eigenschap ook aan veel van deze nieuwe cultivars doorgegeven.

Een tweede cultivar met veel geel in de bloemen werd ongeveer een jaar later geïntroduceerd door de Nederlandse veredelaar Martin Beije. Zijn 'Martin's Yellow Surprise' werd gepresenteerd met veel geheimzinnigheid omgeven, want de kruisingsouders mochten aanvankelijk niet bekend gemaakt worden. Uiteindelijk bleek deze nieuweling ook niet aan het beeld van een echte gele fuchsia te voldoen.

Een verdere ontwikkeling naar geel was met deze nieuweling kennelijk niet succesvol, want er zijn weinig kruisingen met deze en zijn kruisingsouders  - F.fulgens hybride x F.pilaloensis - uitgebracht .Toch hopen de leden van de UTC-Veredelingsgroep via DNA-onderzoek e.d. uiteindelijk een echte gele fuchsia op de markt te brengen. Maar er zijn nu aanwijzingen dat die gele fuchsia er mogelijk binnenkort vanuit een andere sector komt, namelijk uit de professionele tuinbouw via genetische manupulatie.

'Gele petunia komt eraan'
Onder deze kop stond in ons dagblad onlangs navolgend  persbericht:
Japanse onderzoekers hebben ontrafeld hoe sommige bloemen aan hun gele kleur komen. Ze ontdekten het enzym en de bijbehorende biochemische reacties die aanzetten tot het molecuul dat uiteindelijk het bloemblad geel kleurt. Deze kennis kan worden gebruikt om nieuwe sierplanten te maken.

"Van planten als de petunia komen geen gele varianten voor", zegt Toru Nakayama van de Tokio Universiteit."Maar als eenmaal het geel-enzym beschikbaar is, hebben we een gereedschap in handen om ook bij deze planten gele bloemen te maken via genetische manupulatie. De meeste bloemkleuren worden bepaald door een groep moleculen die bekend staan als flavonoïden. In het leeuwenbekje en de cosmea komt dat door het flavonoïd aurone. Nakayama en zijn collega's vonden het sleutelenzym en noemden dat aureusidine synthase. Het eiwit behoort tot een groep enzymen waarvan de functie tot nu een raadsel was.

.
Gele fuchsia ... 'Made in Japan?

Uit het bovenstaande persbericht zal duidelijk zijn dat op soortgelijke wijze men in Japan een fuchsia met gele bloemen kan ontwikkelen. Het aantrekkelijke van zo'n gele fuchsia is dat deze via kwekersrecht veel geld kan opleveren. Het ziet er naar uit dat dit geld dan niet naar veredelaars van fuchsia-verenigingen zal gaan. Sterker nog, hun droom naar 'hun gele fuchsia'  of gele varianten is dan mogelijk over. Want meestal mag met zo'n door kwekersrecht beschermde fuchsia niet verder gekruist worden. Degene die uit zijn dia-collectie nog zijn verbeelde droom van  een 'gele fuchsia' op het scherm kan presenteren zal het daar mee moeten doen.

Voor  de topveredelaars is er nog wel de mogelijkheid om een andere droom te verwezelijken, namelijk het uitbrengen van een geheel blauwe fuchsia. Of dat nu écht zo'n fraaie fuchsia is toont hen de 'achtergrond' achter dit artikel. Zeg nou zelf, onze topveredelaars hebben inmiddels al fuchsia's in andere kleurstellingen en vormen uitgebracht, die toch veel fleuriger zijn?

.

 c-28-Updated 2 kB.gif (1754 bytes)Anno 2005 is door de veredelaar Martin Beye de nieuwe cultivar 'Martin's Choice Impr.', uitgebracht, die beter aan het beeld van een gele fuchsia voldoet (zie foto hieronder). Maar anno 2007 is de 'echt' gele fuchsia er nog niet.

'Martin's Choice Impr.'

'Gelderse Fuchsia Info-site'- c-28-Updated 2 kB.gif (1754 bytes)november 2008