Checklist benamingen en synonieme benamingen botanische fuchsia's (species)

 

               

 

 

To English version

 

Voorwoord

 

 

Tot op heden was het onderwerp botanische fuchsia's een item, waarover ik geen nieuwe informatie voor de fuchsialiefhebber op deze website wist te brengen. Wat er op internet over is te vinden, is 'veel van hetzelfde'.  Meestal zijn het webpagina's met species-namen, die in secties zijn vastgelegd. Vaak worden er ook foto's van de species  getoond. Over de opkweek van de diverse species -die voor bepaalde species nog al specifiek is- is evenwel weinig op het internet te vinden. Heel goede opkweekinformatie vindt u in het boek Botanische Fuchsia's van wijlen Mevr. Mia Goedman-Frankema. In de beginjaren van de UTC-heb ik veel van de uit Amerika geimporteerde species in groepsverband helpen opkweken en omdat veel van deze speciefieke informatie voor de groepsleden toen nog niet beschikbaar was, mislukte veel, Ja, ook in mijn collectie. Ben dan ook geen fan meer van deze groep fuchsia's.

 Onlangs kwam ik op een Braziliaanse site van een leverancier van planten-essences terecht, die daar een enorm lange lijst met namen van voorkomende fuchsiaspecies publiceerde. Bij vergelijking van deze namen met onder andere het standaardwerk 'A revision of the genus fuchsia (onagraceae)'  van P.A.Munz, zag ik al weldra dat in deze lijst ook de diverse synonieme benamingen voorkomen. Veel ontdekkingreizigers hebben de vaak onherbergzame gebieden van Zuid-Amerika afgezocht naar onder andere fuchsiaspecies. Dat gebeurde in de 17e en 18e eeuw, in een periode dat de fotografie nog niet was uitgevonden.

 Herbarium pagina met vroeger verzamelde onderdelen van de species F.summa om te vergelijken met nieuwe vondsten

Het enige vergelijkingsmateriaal dat ze bij zich hadden, bestond dan ook uit verzamelde collecties in herbaria of uit tekeningen, die terplaatse op de vindplaats door eerdere ontdekkingsreizigers waren gemaakt. Zo hebben de ontdekkingsreizigers Hipolito Ruiz & José Pavon in het Andes gebergte hun vondsten vastgelegd in kopergravures. Deze afbeeldingen zijn gepubliceerd in het botanische boekwerk'Flora Peruviana et Chilensis'. Acht copieen gravures van hun gevonden fuchsiaspecies kunt u bekijken op deze GFI-website (click here). Het is dan ook geen wonder dat hierdoor veel fuchsiaspecies synonieme namen hebben gekregen.

Latere onderzoekers als Munz, Breedlove en Paul Berry hebben geprobeerd de synonieme benamingen als zodanig in hun publicaties vast te leggen.

  Het leek mij goed om hierna eens vast te leggen wat er aan werkelijke botanische fuchsia species zijn. Ook enkele specienamen, die op de websites www.soraf-botanique.com en www.hoefakkerfuchsia.nl zijn vermeld, zijn toegevoegd. Zoals in de navolgende acht pagina's tabellen is te zien bij de kolom 'Volgnummers Europese collectie' tel ik momenteel 105 fuchsia-species. Van de aangetroffen synonieme namen zijn in deze tabellen de echte species-namen vastgelegd. Het leek mij passend om de tabellen te illustreren met copien van kopergravures van diverse fuchsiaspecies, die meestal door de teams ontdekkingsreizigers op de vindplaats ter plaatse zijn  gemaakt.

Ga naar:

.
   c-09-Enter boon 6 kB.gif (5821 bytes) Pag.1 - Species met benaming F.a... F.b...
 
   c-09-Enter boon 6 kB.gif (5821 bytes) Pag.2 - Species met benaming F.c... F.d....
 
   c-09-Enter boon 6 kB.gif (5821 bytes) Pag.3 - Species met benaming F.e... F.f... F.g...
 
   c-09-Enter boon 6 kB.gif (5821 bytes) Pag.4 - Species met benaming F.h...+ F.i... + F.j...+ F.k + F.l..
 
   c-09-Enter boon 6 kB.gif (5821 bytes) Pag.5 - Species met benaming F.m....
 
   c-09-Enter boon 6 kB.gif (5821 bytes) Pag.6 - Species met benaming F.n... + F.o...+ F.p...
 
   c-09-Enter boon 6 kB.gif (5821 bytes) Pag.7 - Species met benaming F.q... + F.r...+ F.s...
 
   c-09-Enter boon 6 kB.gif (5821 bytes) Pag.8 - Species met benaming F.t...+ F.u..+ F.v...+ Fw...