M. Fuchsia's van betere kwaliteit vragen meer samenwerking door veredelaars

c-07-Engelse vlag 2 kB.gif (1236 bytes) No English version

Bij mijn overpeinzingen over de kruisingen, die ik in 2005 wil gaan maken, kwam ik tot de conclusie, dat wij als veredelaars van fuchsia’s te weinig naar ‘de fuchsiacultuur in de toekomst kijken’. Veredelaars zouden namelijk meer rekening moeten houden met het feit, dat het steeds moeilijker gaat worden om aan goede en voor particulieren toegelaten bestrijdingsmiddelen te komen. En als geschikte bestrijdingsmiddelen gevonden zijn, blijken die ook nog ‘schreeuwend’ duur te zijn.
Om dergelijke middelen te mogen gebruiken, zult u vermoedelijk in de toekomst eerst een cursus moeten volgen om een spuitvergunning verleend te krijgen. Vraagt U maar eens aan een kweker, wat het allemaal inhoud om een spuitvergunning te verkrijgen en hoeveel tijd het hem kost om de vereiste bijbehorende administratie bij te houden.
De meeste variëteiten die in onze collecties fuchsia’s voorkomen, hebben wel last van aantasting door ongedierte en schimmels.

.

Bij een nadere beschouwing van variëteiten, die in mijn collectie voorkomen, blijken er soorten tussen te staan, die minder gevoelig zijn voor aantastingen door insecten en schimmels. Zo blijkt de fuchsiagroep met triphylla-variëteiten hiervoor minder gevoelig te zijn. Als er ingekruist wordt met een F.fulgens of een F.magellanica, zijn ze meer gevoelig voor aantastingen door insecten en voor de schimmel roest. Is er daarentegen ingekruist met een F.paniculata of een F.regia, dan zijn de daaruit voortkomende variëteiten nagenoeg ongevoelig hiervoor.

J11m-Gerharda's Panache  31kB.jpg (31144 bytes)

'Gerharda’s Panache'

De veredelaar van fuchsia’s Herman de Graaff,  heeft met zijn jarenlang uitgevoerd veredelingswerk, de zeer goede variëteit 'Gerharda’s Panache' (voorheen 'Panache' genoemd) uitgebracht, waarvoor als kruisingsouders zijn gebruikt F.paniculata, F.magadalenae en F.triphylla. Hij heeft deze variëteit in 1996 naar de VKC-keuring gebracht, waar deze werd goedgekeurd en waardoor deze dus vrij op de markt kwam. Herman gaf toen de leden van de UTC-veredelingsgroep, (waarvan ik toen ook lid was) de hint om deze nieuwe variéteit verder te gaan gebruiken voor de projectgroep met opstaande bloemen. F.paniculata zou namelijk gemakkelijk‘ opstaande bloemen’ in kruisingen  kunnen bewerkstelligen.
.

Binnen de UTC-veredelingsgroep hield ik mij toen - samen met Tielco Koerts - bezig met de projectgroep fuchsia’s met opstaande bloemen en nog steeds zijn we met dit project bezig.
Gezien zijn in 1996 gedane aanbeveling is het evenwel vreemd, dat Herman in Fuchsiana april 2004, in de rubriek ‘Produkt of Holland’ en bij de beschrijving van 'Nonchalance' in de uitgave 2004 daar schrijft het jammer te vinden dat ZIJN kruising gebruikt wordt door andere veredelaars.

Het is toch zo dat als een nieuwe (niet-gepatenteerde) fuchsia op de markt wordt gebracht, andere veredelaars vrij zijn om deze voor hun kruisingen te gebruiken. Iedere veredelaar gebruikt voor zijn kruisingen variëteiten van andere veredelaars en dat doet ook Herman.

Na enkele jaren kruisingen uitvoeren met 'Gerharda’s Panache', is het mij gelukt een variëteit te kweken met opstaande bloemen in een oranjeroze kleur, waaraan duidelijk is te zien, dat F.paniculata één van de voorouders is. Mijn eerste uittestingen wijzen uit dat deze kruising ook ongevoelig is voor ziekten, maar ik wil hem eerst nog langer uittesten. De zaailing op de nevenstaande foto is gezaaid in januari en bloeide al in juni van hetzelfde jaar. Deze foto is laat in het seizoen genomen, evenwel zijn de trossen in de zomer groter. De gebruikte kruisingsouders zijn 'Gerharda’s Panache'x F.fulgens variëgata. De bladeren hebben de structuur van F.paniculata, en daarom heb ik er vermoedelijk nog geen aantastingen door insecten of roest in gezien.
J11m-Panache x F.f.variagata 3 189kB.jpg (193611 bytes)

Enkele andere zuster-zaailingen, die de fulgens-bladstructuur hebben van F.fulgens variëgata, hadden wel last van witte vlieg en roest. Wat ik nog niet weet is, of het opstaande van de bloemen uit 'Gerharda's Panache', of uit F.fulgens variëgata komt. Dit, omdat eerdere gerealiseerde kruisingen, zoals 'Jaspers Vlammetje' ('Göttingen' x F.fulgens variagata) en een kruising van 'Obergartner Koch' x F.fulgens variagata ook opstaande bloemen hebben. Laatstgenoemde kruising heb ik niet op de markt gebracht, omdat de groei hiervan niet goed is.

Aanbevelingen aan veredelaars

Mijn mening is dan ook dat veredelaars zich meer bezig zouden moeten houden met het veredelen van makkelijke en ziekte-ongevoelige planten. Fuchsialiefhebbers zitten namelijk niet te wachten op planten, die alleen met een hele speciale verzorging de zomer en zeker de winter door te krijgen zijn, ook al zijn de bloemen nog zo mooi en apart. In het verleden heb ik mij aan deze werkwijze ook schuldig gemaakt, en ik vind het achteraf dan ook jammer dat enkele van die zwakke zaailingen van mij op de markt zijn gekomen. Maar die zullen vanzelf wel uitsterven.
Ook de onderlinge samenwerking van veredelaars zou ‘opener’ moeten zijn, dit om gestelde doelen te bereiken.
Zelf werk ik van af de tijd dat de UTC-veredelingsgroep uit elkaar gevallen is, samen met twee andere veredelaars. Natuurlijk werken we aan onze eigen projecten, maar we wisselen wel veel gegevens onderling uit, zoals het gebruik van de kruisingsouders voor onze zaailingen en waar we verder mee bezig zijn.
Veel fuchsialiefhebbers denken dat veredelaars behoren tot een selectief groepje mensen, die niets prijs willen geven van waar ze mee bezig zijn. Met dit artikel wil ik deze veronderstelling eens en voor altijd uit de wereld helpen. Want er zijn een aantal veredelaars in Nederland, die niet moeilijk doen als U vragen over veredelen heeft, en dan krijgt U van hen ook een eerlijk antwoord. Maar bedenk wel dat, als u met veredelen van fuchsia’s wilt beginnen, dat het grootste deel van uw zaailingen op de komposthoop terecht horen te komen. Selecteer dus wel streng en laat alleen makkelijk te kweken planten beoordelen!

J11m-computer12 55kB.gif (56742 bytes)

'Gelderse Fuchsia Info-site' - november 2008