Ned-H3 winterharde fuchsia's

Aardvlo hinderlijke bladperforator

Engelse vlag.gif (296 bytes)

Go to English version

 

 

Al in het tweede beproevingsjaar signaleerden we bij sommige planten een aantal gaatjes in de bladeren. Onze eerste indruk was vreterij veroorzaakt door het elzenhaantje.

  Een jaar later troffen we als veroorzakers van deze plantontsiering echter zwarte kevertjes aan. Het 'springerig' karakter van deze insekten was voor ons een bevestiging dat de vraatschade te wijten was aan 'aardvlooien'.

Aardvlo 8 kb-2.jpg (7421 bytes)

Aardvlooien zijn kleine, zeer beweeglijke kevertjes van 2 tot 3 mm lengte met diep donkere, staalblauwe kleur. Het bovenste deel van hun achterpoten is sterk gespierd en gezwollen. Hiermee kunnen ze  grote sprongen maken waaraan ze gemakkelijk herkend kunnen worden. De gaatjes in de bladeren worden gemaakt door de volwassen kevers.

Gewoonlijk wordt de meeste hinder van aardvlooien ondervonden in de periode half april tot eind mei. Zoals gezegd is vooral zonnig en schraal weer gunstig voor de kevers, maar ongunstig voor de plantengroei. Onder dergelijke omstandigheden kunnen met name de pas aangeplante gewortelde stekken door talloze perforaties in het bladpakket zelfs geheel verloren gaan.

Aardvloschade 21 kB.jpg (20982 bytes)

Bladperforatie door aardvlooien is te voorkomen door de groeiomstandigheden voor de planten zo gunstig mogelijk te maken. Dat doet u als volgt:

Zorg in eerste instantie dat de grond rondom de planten goed los en vochtig is(pas na 15 mei begint meestal deze plaag); besproeien tijdens droog en schraal weer is eveneens een goede preventieve maatregel.

Ook kunt u de aardvlooien proberen te vangen met een zogenaamde 'vlooienplank'. Dat is een plankje met aan de onderzijde een plakkende laag (bijvoorbeeld lijm, teer of stroop), dat op zonnige dagen net boven de planten heen en weer bewogen wordt. De vlooien schrikken, springen omhoog en blijven plakken aan de plank. Zelf had ik enig succes met een plankje besmeerd met stroop. In mijn kleine collectie in de voortuin probeer ik ze vroeg in de ochtend (als het nog koud is) met een snelle beweging tussen twee toegeknepen vingers te vangen.

De eiafzet vindt plaats in het begin van de zomer in de grond, op enkele centimeters diepte. Na het uitkomen vreten de larven aan plantenwortels zonder echt schade te veroorzaken. De kever overwintert in volwassen vorm onder bladeren, graspollen, in spleten van hout enzovoort. In het (meestal late) voorjaar komen ze tijdens droog en zonnig weer te voorschijn. Gunstig voor aardvlooien is een vaste, droge grond die op zonnige dagen tot minstens 18°C wordt opgewarmd. Deze omstandigheden zijn in het vroege voorjaar in mijn voortuin op het oosten in de border met winterharde fuchsia's exact aanwezig; dus veroorzaken ze daar dan ook schade  (bladperforaties) aan de bladeren van jonge worteluitlopers.

 'Gelderse Fuchsia Info-site'- c-28-Updated 2 kB.gif (1754 bytes)november 2008

Back blauw 4 kB.gif (3295 bytes)  Naar: Voorwoord Ned-H3 Back blauw 4 kB.gif (3295 bytes)   Naar: AM-J4.Voorwoord.htm