Ned-H3 winterhard fuchsia's

Voorkom schade door nachtvorst aan uw winterharden

Engelse vlag.gif (296 bytes)

Go to English version

Zo ontstaat nachtvorst

Om schade door nachtvorst te kunnen voorkomen moeten we eerst weten welke factoren van invloed zijn op het ontstaan van nachtvorst.

Al wordt als regel aangehouden dat er na de IJsheiligen (omstreeks 15 mei) geen nachtvorst meer voorkomt, toch was er eind mei 1990 nog een zware nachtvorst, die na deze mildste winter van de eeuw dan ook grote schade op het proefveld aanrichtte aan de jonge uitlopers.

Weerdeskundigen gebruiken in plaats van de term 'nachtvorst' liever de term 'vorst aan de grond'. Dat doen ze omdat de lucht vlak boven de grond het sterkst afkoelt. Hoger boven de grond is de afkoeling minder sterk en op 1,50 m hoogte is er vaak helemaal geen sprake van vorst. Slechts bij strenge nachtvorst daalt de temperatuur ook op 1,50 m hoogte tot onder het nulpunt.

Op zonnige en heldere dagen verwarmt de zon de bodem. 's-Nachts is het kouder en ontsnapt deze warmte weer uit de grond, wat 'uitstraling' wordt genoemd. Naarmate de bodem warmer is en de lucht helderder, is de uitstraling groter.

Nachtvorst 33 KB.jpg (33072 bytes)

Vanuit diepere grondlagen stroomt warme lucht naar het grondoppervlak om de uitstraling te compenseren (zie bovenstaande afbeelding). Daardoor zal de grond zelf niet snel beviezen.

De temperatuur van de lucht vlak boven de grond daarentegen kan wel onder het vriespunt dalen. Dat komt doordat de bovenste grondlaag warmte onttrekt aan de onderste luchtlaag. Deze afkoeling wordt met name bij weinig wind niet gecompenseerd vanuit hogere luchtlagen. Daardoor vriest het bij lichte nachtvorst alleen vlak boven de grond. Meestal slaat de vorst bij de grond pas toe in de vroege morgenuren. De warmtevoorraad van de grond raakt dan uitgeput en de straling wordt niet meer gecompenseerd.

Factoren die nachtvorst kunnen doen ontstaan

- helder windstil weer bevordert de kans op vorst bij de grond;
- losse grond geleidt heel slecht warmte; op veengrond treedt nachtvorst eerder op dan op kleigrond;
- op droge grond komt eerder vorst aan de grond voor dan op vochtige grond;
- omdat koude lucht naar het laagste punt zakt, zijn laag gelegen tuinen gevoeliger voor nachtvorst dan hoger gelegen percelen.

Maatregelen ter voorkoming van schade door nachtvorst

* Wanneer nachtvorst wordt voorspeld, kunt u over de nog lage uitlopers een luchtige bedekking uitspreiden, hetgeen 'bewolking' nabootst. Verzwaar het geheel met een paar stenen. De bedekking kan bestaan uit een ondoorzichtig vliesdoek, een gaaslap of noppenfolie (geen heldere PVC-folie!). Ze beperkt de uitstraling waardoor de koude lucht vlak boven de grond langer wordt opgewarmd.

* U kunt ook proberen te bewerkstelligen dat er meer warmte uit diepere lagen opstijgt. Dit doet u door de grond nat te maken, waardoor ook de koude lucht vlak boven de grond langer en beter wordt opgewarmd. Deze maatregel heeft de werkgroep een keer moeten toepassen bij de verwachte strenge nachtvorst van 28 april 1991. De planten voor inzending naar de Floriade ' 92 stonden toen al buiten onder een tunnelkasje; de schade bleef beperkt doordat de dag ervoor de grond in deze tunnelkas goed was natgemaakt.

Onbedekte grond warmt overdag beter op, waardoor de nachtelijke afkoeling ook minder is. Bladbedekking kan daarom beter pas in het laatste deel van april verwijderd worden. Bij het ontdoen van onkruid in het nachtvorstseizoen dit wegrapen en niet wegschoffelen. Losse grond werkt namelijk als isolator, waardoor de koude luchtlaag boven de grond niet wordt opgewarmd.

* Een hobbelige 'grondslag' heeft een groot warmte-uitstralend oppervlak. Zo'n grondslag ontstaat door losspitten of losschoffelen van de grond. Deze bewerkingen moet u in uw border met winterharden beslist achterwege laten tot het moment waarop er geen nachtvorst meer wordt verwacht.

* Ook een maatregel - één die uw buren u overigens niet in dank zullen afnemen - is het aanleggen van een smeulend, rokend vuurtje bij nachtvorst. De rook die over de te beschermen planten strijkt, bootst kunstmatig 'bewolking' na en beperkt aldus de uitstraling.

 'Gelderse Fuchsia Info-site' - c-28-Updated 2 kB.gif (1754 bytes)november 2008

  Back blauw 4 kB.gif (3295 bytes)