4. Voorkomende ziekten en plagen in fuchsia's

              

J20-Fuchsia roodwit 5kB.gif (4721 bytes)
4C. Spintmijt
.  
 
   

De spintmijt, die in onze fuchsia's spint veroorzaakt, is meestal de bonespint. Deze komt vrij algemeen in ons land voor, met name op de buddleia, chrysant, dahlia, malus en prunus.

Met een loep kunt u de volwassen spintmijt herkennen door het tellen van de pootjes. De spintmijt heeft er acht. Telt u er zes, dan hebt u te maken met een beestje dat erop lijkt. Meer zekerheid heeft u als u zilverkleurig spinsel aan de onderkant van de bladeren vindt.
De spintmijt overwintert in de tuin als winter-ei op houtige gewassen of in de grond. Zodra de temperatuur oploopt en er bladeren aan de bomen en planten zitten, komen de larven uit deze winter-eieren. De larven zijn pas na enige malen vervellen volwassen spintmijten. In een verwarmde kas kunnen het hele jaar spintmijten met eieren voorkomen. De vrouwtjes zetten in hun levenscyclus van 20 à 30 dagen 100 minuscule rode eitjes tegen de onderzijde van de bladeren af. Is het vroeg in juni mooi warm weer, dan zijn de eerste eitjes al te vinden. Als de temperatuur enkele dagen 20 °C is, dan komen er vijf dagen later larven uit de eieren. Ze lijken op kleine spintmijten, maar hebben twee pootjes minder.
De meeste spinten, larven en mijten zitten aan de onderzijde van het blad; daardoor signaleert u ze pas in een laat stadium. Ze zijn dan al in zo een groot aantal dat er ook spintmijten met spinseltjes in de groeipunten zichtbaar zijn.
De diertjes beschadigen door zuigen de plantecellen, zodat deze hun functie verliezen en uitdrogen. U merkt dit aan witte vlekken op de bladeren.
Later verkleuren die bladeren bronsachtig of grijsvaal en vallen af. Er treedt een sterke groeiremming op en sommige planten worden nagenoeg kaal.
Droge lucht en warmte bevorderen het optreden van spint.
Natuurlijke belagers zijn de roofmijten Phytoseiulus persiles. Een van de maatregelen om het een spintaantasting moeilijk te maken, is regelmatig broezen met koud water. Hierbij vooral de onderkant van de bladeren raken met water!
Goede ervaring in de bestrijding van spint heb ik opgedaan met het bestrijdingsmiddel Kelthane spuitpoeder. De  bespuiting na 10 dagen herhalen, want dan zijn er weer eitjes uitgekomen.
    

'Gelderse Fuchsia Info-site'- november 2008