Fuchsia-info Magazine

johnsunset5home.jpg (3524 bytes)                    johnsunset5back.jpg (3450 bytes)

 

Engelse vlag 2 kB.gif (1236 bytes) To English version

2.Winterharde fuchsia's in Oostenrijk

                                                           

Tijdens lezingen over onze beproevingen van winterharde fuchsia's heb ik verteld te veronderstellen, dat onze beproefde Ned-H3's ook in bepaalde gebieden van Oostenrijk en Zwitserland in de tuin de winter daar zouden kunnen doorstaan. Immers, de klimaatzones in deze landen vertonen temperatuurindicaties, die in de winter op ons proefveld in Velp zijn voorgekomen (tot -21°C). Deze constatering was mede gebaseerd op mijn gesprek met Mevr. Elisabeth Schnedl uit Oostenrijk tijdens de fuchsiatentoonstelling NT '90 in Ruurlo. Zij vertelde dat er in Wenen een lid van de Oostenrijkse fuchsia-vereniging is, waar bepaalde cultivars in de tuin een temperatuur van wel -26°C hebben doorstaan. Wel gaf zij erbij aan dat de planten dan beschut waren onder een sneeuwdek. Onlangs kwam ik er achter dat het bovenstaande geen veronderstelling blijkt te zijn.

        

Eén van de leden van de Zwitserse fuchsia-vereniging schreef mij een brief en zond kopieën mee van artikelen over winterharde fuchsia's uit Oostenrijkse en Zwitserse fuchsiabladen. Hij reageerde daarmee op mijn artikel 'Winterharde fuchsia's, beproeving en verzorging' [1], dat is opgenomen in 'Fuchsiaantje', het tijdschrift van 'De Vlaamse Fuchsiavrienden'.

De kopie van het artikel 'Winterharte Fuchsien' uit het Oostenrijkse blad vermelde de resultaten van een beproeving van 76 cultivars, die al één tot drie jaar aan een winterperiode zijn getoetst. Volgens de auteur Mevr. Schnedl zijn de gegevens afkomstig van lijsten, waarop de ervaringen staan ingevuld van een aantal leden die fuchsia's laten overwinteren in de tuin. Die lijsten waren afkomstig van 'leken' (dus niet van kwekerijen). Na de winter 1994 kwamen 48 lijsten binnen; toetsing aan de twee opvolgende winterperioden leverden 26 en 15 ingevulde lijsten op.

De volgende Ned H3-winterharde fuchsia's zijn daar na drie winterperioden opnieuw uitgelopen : 'Achievement', 'Chillerton Beauty', 'Corallina', 'Display', 'Dr. Foster', 'Garden News', 'Genii', 'Lady Thumb', 'Madame Cornelissen', 'Margaret', 'Rufus', 'Mrs. Popple', 'Phyllis', 'Rose of Castile', 'Rose of Castile Improved', 'Saturnus', 'Son of Thumb'. 'Whiteknights Pearl'.

Cultivars zonder Ned-H3 predikaat, die er ook drie winterperioden goed doorstonden (maar die niet in Velp zijn getest), zijn 'Celia Smedley', 'Königin der Frühe' en 'Nettala'.

.

Constateringen en conclusies

De auteur van het artikel heeft geconstateerd dat in haar eigen tuin de winterharden weing bloei vertoonden en ze is er inmiddels achter gekomen, dat deze winterharden voortaan niet meer in de schaduw onder een pergola met schermdoek moeten worden aangeplant, maar volop in de zon moeten staan. En die ervaring hebben we ook in ons land. Ze hebben namelijk in het voorjaar warmte op het grondvlak nodig om goed en sneller uit te lopen.
In het artikel plaatst de Oostenrijkse auteur nog een conclusie, die ik ten volle kan onderschrijven. Zij schrijft:
'Van vele kanten hoort men steeds weer, dat de winterhardheid van fuchsia-cultivars een 'hersenspinsel van fuchsiagekken' is. Dat klopt in het geheel niet. Natuurlijk zijn niet alle cultivars geschikt, maar als men naast de vele rood-paarse soorten ter afwisseling ook enige andere kleurencombinaties aantreft, geeft het zeker veel vreugde om ze aan te planten. En wie beplant nu zijn gehele tuin met fuchsia's? Als solitaire- of perkplant aangeplant zijn ze op hun plaats, daar vullen ze na de voorjaarsbloeiers goed de lege plekken op. En als toch eens zo'n winterharde cultivar bevriest, 30 shilling voor een nieuwe plant moet toch de vreugde van minstens een bloeiseizoen waard zijn? Van fuchsia's verwacht men eeuwig leven, hoewel toch ook rozen, clematis en vele andere vasteplanten kunnen bevriezen'.

Nu, dat is 'fuchsiawijsheid', die fuchsiavrienden met kritische uitspraken over de Ned-H3's' zich ook maar eens ter harte moeten nemen!

.

[1] 'Winterharde fuchsia's, beproeving en verzorging'- Gerrit van Veen - Fuchsiaantje nr.57 1998 pag 12 t/m 18

'Gelderse Fuchsia Info-site',c-28-Updated 2 kB.gif (1754 bytes) november 2008 


johnsunset5next.jpg (3388 bytes)