Fuchsia-info Magazine

         

J22-Fuchsia roodwit 5kB.gif (4721 bytes)

25.Fuchsia's in de muziek

No English version

 In de loop der jaren zijn er nog al wat cd's en stukken bladmuziek  uitgegeven met een titel waarin het woord 'fuchsia' wordt genoemd. Bij de stukken bladmuziek is het duidelijk dat de fuchsia als bloem wordt bezongen. Maar bij de via veilingsites aangeboden cd's gaat het meestal om een andere betekenis van het woord 'fuchsia'. en daarom worden die cd's hier buiten beschouwing gelaten.

Waarschijnlijk wordt door de bloemen, die als klingelende bellen aan de takken hangen, de fuchsiaplant gemakkelijk met muziek in verband gebracht. Niet voor niets is in ons land zijn volksbenaming de bellenplant. Er zijn dan ook nogal wat fuchsia's, waarvan in de benaming een muziekinstrument voorkomt. Denk maar eens aan de vele muziekinstrumenten, die Henk Waldenmaier in de benamingen van door hem uitgebrachte cultivars verwerkte.

De Engelse volksbenaming van de fuchsia 'Ladies Eardrop' geeft aan dat in Engelstalige landen de bloemvorm meer in verband wordt gebracht met de vorm van een oorbel.
 

.

Wellicht is in ons land het fuchsialied 'Wilt u een stekkie van de fuchsia? '  uit de TV-serie 'Ja zuster, nee zuster' van Annie M.G. Schmidt - gezongen door onder andere zuster Clivia en Opa Gerrit, in de afgelopen jaren zondermeer de beste promotor voor de fuchsia plantenhobby geweest. Als u op navolgende knop klikt, leest u de tekst van de coupletten van dit fuchsialied, En klikt U dan tevoren boven de coupletten op de knop  Start muziek dan kunt u met de muziek meezingen.

 

Uitgeschreven bladmuziek met in de titel 'fuchsia'

 Een Russisch/Engelse zoekmachine bracht mij op het spoor van antieke stukken Amerikaanse bladmuziek, waartussen ook stukken voorkwamen met in de muziektitel 'fuchsia'. Voor degene die van uitgeschreven bladmuziek piano of kabinetorgel kan spelen, is het mogelijk om deze muziek te spelen en beluisteren. Een vergroting van de pagina's voor het maken van een beter leesbare pagina op A-4 formaat, verschijnt op uw scherm als de knop'enter ' aan het eind van iedere inleidende tekst wordt aangeklikt. De volgende stukken komen voor in de American Memory Library of Congres in de collectie 'Music fot the Nation: American Sheet Music 1870-1885'.

.

'Fuchsia and Pansy Waltz' van Harry E.Rodenfels 

De 'Fuchsia and Pansy Waltz' - in het Nederlands de 'Wals van de Fuchsia en het driekleurig viooltje', is speciaal geschreven vaor piano of cabinetorgel. De thumbnails van de drie pagina's uitgeschreven bladmuziek ziet u hieronder.   
   

Titelblad

Pag.1

.

Pag.2

Pag.3

.

'The Bouquet' van F.W.Meacham met a.a. 'Fuchsia reverie'

Zoals het titelblad aangeeft bevat deze bladmuziek een collectie gemakkelijk te spelen stukken  voor beginners, Het 'bloemboeket' bestaat uit de'Begonia Waltz' - 'Amaryllis Galop' - 'Hyacinth March' - 'Fuchsia Reverie' - 'Cactus Waltz' - 'Azalea Reverie'. Van de 'Fuchsia Reverie' , waarvan de titel in het Nederlands is 'Fuchsia mijmering' , vindt u hieronder de thumbnails van de 2 uitgeschreven stukken bladmuziek 

,

 

Titelblad

Pag.1

   

Pag.2

Achterpag.

..

'Fuchsia' in 'Progressive Parlor Rondo's van Wm.Iucho

Dit stuk bladmuziek is samengesteld als Çompanions to the celebrated Calisthenisc- Rondo's. Het twaalftal rondo's hierop heeft plantennamen als Crocus, Geranium, Daisy, Azalia, Eclantine, Balsam, Fox-glove, Fuchsia, Blue-bell, Evergeen, Amaryllis en Dahlia. Van de rondo Fuchsia staan hieronder thumbnails van de drie pagina's met uitgeschreven bladmuziek

.

 

Titelblad

Pag.1

.  

Pag.2

Pag.3

   

'Gelderse Fuchsia Info-site'- november 2008