Fuchsia-info Magazine

J19-ButterflyHome 3kB.jpg (3152 bytes)          J19-ButterflyBack 3kB.jpg (2532 bytes)

.

Fuchsia's opkweken in Japan (2.)

.

J21-Japan_map 7kB.gif (6965 bytes)
Afb.1

afA

21b.Fuchsia's in Japan vragen een afwijkende opkweekcyclus

c-26-Bloem witrood 2 kB.gif (1406 bytes)c-01-Bloem magell.type 2 kB voor pag.1.gif (1627 bytes)c-26-Bloem witrood 2 kB.gif (1406 bytes)

Alhoewel Japan met een oppervlakte van ongeveer 370.000 km2 een vrij klein land is, vertoont het klimaat in de verschillende regio's toch grote verschillen. Dat komt door een langerekte ligging in noord-oostelijke richting, omgeven door oceanen. Hokkaido, Japan's meest noordelijk gelegen prefectuur, mag zich in de zomer verheugen in nachtelijke temperaturen die omlaag gaan naar 20°C of lager, terwijl het strenge winters heeft. Hierin kan de minimum temperatuur tot ver onder het vriespunt dalen. De laagste temperatuur, ooit in Hokkaido gemeten, is rond -40°C.
In enkele steden langs de Sea of Japan ligt de sneeuw 's-winters 1 meter of meer dik, terwijl de zomerse temperatuur kan oplopen tot rond de 35°C. Meeste regio's langs de Pacific Ocean hebben een milde winter, maar zij lijden wel onder een lange vochtige zomer, waarbij de dagtemperatuur stijgt naar 35°C of hoger en de nachttemperatuur niet verder daalt dan tot 25°C.
Vanwege de neerslag staat Japan bekend als een land met veelvuldig regen. De neerslag valt  aan de zijde van de Pacific Ocean meestal gedurende Tsuya - dat is de periode tussen juni en juli -, alsmede in hetTyfoon-seizoen - dat is gedurende september en oktober. En aan de zijde van de Sea of Japan valt de neerslag gedurende de winter in de vorm van zware sneeuwval (Tab.1).

.

Tabel 1. - Maandelijkse hoeveelheden neerslag in mm, 1971 - 2000
J21-Tabel 1 19kB.jpg (18751 bytes)

..

Aangezien het onmogelijk is om aanwijzingen te geven, die voor geheel Japan gelden, zijn de Japanse tuinboeken als regel gebaseerd op het klimaat in vlakke warmtetemperatuur-zones, die The Pacific Belt zone coveren. Dat gebied is in bovenstaande landkaart afb.1 met geel gemarkeerd. Het strekt zich uit van Tokio tot Nagoya, van Osaka naar Fukuoka. De Japanse bevolking is namelijk geconcentreerd in deze zone. In dit artikel beschouw ik deze vlakke warme gebieden als standaard en schets hierna hoe zij daar fuchsia's kweken. In het aparte artikel 21c-Fuchsia's in Japan 's-zomers 'bijwassen' met suikerwater worden nog vragen van algemene aard beantwoord, die de GFI-webmaster via email Yoyo over de fuchsiacultuur in Japan stelde.
.
Opkweek cyclus fuchsias in Japan
De gebruikelijke opkweekcyclus voor fuchsia's in Japan is hierna per maand weergegeven:    januari en februari - Fuchsia's zijn dan in rust en groeien maar langzaam. Tere jonge planten moeten beschermd worden in overeenstemming met de heersende temperatuur. Enkele fuchsialiefhebbers laten hun fuchsia's binnen in bloei komen onder gecontroleerde temperatuur en belichting.
maart - Fuchsia's beginnen uit te groeien en het is tijd om te verpotten. Aan het eind van de maand beginnen enkelbloemigen al te bloeien. De fuchsia's van binnen kunnen nu naar buiten. Het regelmatig bemesten begint. Veroorzakers van plantenziekten als bladluizen, witte vlieg, spintmijt etc. worden, als het weer warmer wordt, actief. Passende beschermende maatregelen moeten worden genomen .
april - Fuchsia's groeien fors uit. Vele enkelbloemigen bloeien nu.
mei - Ook de dubbelbloemigen beginnen nu te bloeien. De inspanningen van fuchsialiefhebbers worden in deze maand meestal beloond met 'in volle bloei staan'. Het is ook de juiste tijd om stekken als 'back-up' voor de eigen collectie te maken.
juni - Het regenseizoen, dat daar onder de benamingen Tsuyu of Balu bekend staat, begint al vroeg in juni. Dit is een belangrijke hoofdeigenschap van het Japanse klimaat, behalve voor het gebied in Hokkaido. Het regenseizoen duurt ongeveer 40 dagen. De meeste dagen motregent het dan (dicht of miezerig) en planten in de tuin kunnen dan blootgesteld worden aan een toenemend risico van wortelrot. Als tegenmaatregel dan grondverbeteringen toevoegen door aanplanten in een verhoogd grondbed of aanplanten in een speciaal grondmengsel. Die grond is afkomstig van bergtoppen en wordt aanbevolen vanwege zijn goede waterdrainage. Op zonnige dagen (meestal tegen het eind van de maand) stijgt de dagtemperatuur tot boven de 30°C en dat veroorzaakt hitte schade aan cultivars, die als minder heat-tolerant bekend staan. Schaduwdoek of screens moeten dan de planten beschermen tegen directe bestraling door de zon.
juli - Na het regenseizoen komt de zomer in volle hevigheid opzetten. De maximum temperatuur overschreidt regelmatig 30°C en de luchtvochtigheid is rond 70%. De minimumtemperatuur ('s-nachts) daalt niet verder dan rond 25°C. Fuchsia's moeten dan in de schaduw staan of beschermd worden onder schaduwdoek etc.. Flink insnoeien van de planten helpt ze in de zomer te overleven. Enkele fuchsialiefhebbers brengen hun planten dan onder in een air-conditioned ruimte. Mestgeven moet worden gestopt, vooral als de plant er wat 'ziek' begint uit te zien.
augustus - Dit is de warmste maand. De basisverzorgingsgegevens zijn als in juli. Enkele van de bijgesnoeide planten krijgen bloemknoppen. Die moeten worden afgeplukt, zodat de plant op energieverbruik bespaart.
september - De temperatuur begint tegen het eind van de maand te zakken. Fuchsia's die de hete zomer hebben overleefd, gaan zich herstellen. Met besmesten kan weer worden begonnen.
oktober - Fuchsia's gaan opnieuw in bloei komen. Regelmatig water geven en bemesten is noodzakelijk.
november - Fuchsia's bloeien nog, maar het aantal bloemen is teruggelopen. En enkele cultivars stoppen al met bloeien.
december - Dit is de tijd om de fuchsia's voor te bereiden op overwintering. Uitgegroeide planten moeten ver worden teruggesnoeid. Jonge (tere) planten moeten tegen de lage temperatuur beschermd worden. Wie bloei in de winter wil, zet zijn planten binnen.
.

Uitdaging

Japanse fuchsialiefhebbers moeten het hoofd bieden aan de extreme hitte gedurende de zomer. In tab.2 staan enige temperatuur gegevens van Tokio, Osaka, Nagoya en Fukuoka.

..

Tabel 2. Heersende maximum en minimum temperaturen in °C in warme regio's in 2000
J21-Tabel 2 14kB.jpg (14463 bytes)

..

Voor goede resultaten is het volgende aanbevelenswaardig:
             
FGebruik hanging baskets, bij voorkeur met een kokosmat bekleding als isolatie tegen de hitte; door ze hoog op te hangen zijn ze beter beschermd tegen de intense warmte-uitstraling van het onderliggende grondvlak
FGebruik (stenen)potten van gebakken klei of van gerecycled papier, dus geen plastic containers. Poreuze potten werken beter als uitwisselaars van de hitte. Ze kunnen het wortelgestel koelen met het water dat uit de kleine poriën van de potwand verdampt.
FGebruik om de planten te beschermen schaduwdoek of dubbele potten.  
FSproei regelmatig waternevel over de bladeren  
FSelecteer voor een collectie in zo'n warm land zoveel mogelijk heat-tolerant fuchsia's.
J22-Jaspers Druppeltje 8kB.jpg (7476 bytes)

.

2.'Jaspers Druppeltje' is vanwege zijn compacte groei een geliefde varieteit in Japan. Enkele fuchsialiefhebbers hebben hem al in hun collectie.

Zoals u opgemerkt zult hebben, zijn de zomertemperaturen in veel Japanse regio's voor zowel planten als de bevolking erg hoog. Toch zijn er zone's, waar het zomerklimaat minder extreem is. Dat is bijvoorbeeld het geval in de regio's Hokkaido en Touhoku, alsmede in de Cental Highlands. Deze gebieden zijn in bovenstaande landkaart van Japan (afb.1) hemelsblauw ingekleurd. Fuchsialiefhebbers verliezen daar hun planten in de zomer niet door de hitte, aangezien daar de nachten dan minder warm zijn, terwijl de periode met een hoge dagtemperatuur korter is. Zie voor de heersende maximum en minimum temperaturen van steden in die gebieden in Tab.3:

.

Tabel 3. Heersende maximum en minimum temperaturen in °C in koelere regio's in 2000
J21-Tabel 3 13kB.jpg (12762 bytes)
.
Overwintering
Zoals is aangegeven in Tab. 2 is de winter in de Pacific Belt Zone mild. Daar moeten  ze de planten slechts een lichte bescherming geven, dit door afdekken met vliesdoek, noppenfolie, een mulchlaag etc.. Of door ze onder te brengen in een kas.
U zult wel geinteresseerd zijn in hoe Japanse fuchsialiefhebbers hun planten's-winters onderbrengen. Zo brengt iemand in Nagano haar fuchsia's naar binnen en houdt daar een  minimum temperatuur aan van 5°C.
In Hokkaido laat een ander haar planten buiten overwinteren, waar ze in potten blijven staan of ze direct in de tuin zijn aangeplant. Dit ondanks een wintertemperatuur daar van -15°C of lager. Dit maakt de hevige sneeuwval daar mogelijk. Soms is die beschermende sneeuwlaag 1 meter dik of meer. Onder zo'n dikke isolerende deken van sneeuw daalt de temperatuur maar tot rond 0°C, ook als de buitentemperatuur veel lager is. Meer problemen geeft bij die planten het smeltwater, dat de wortels bereikt. Ook kan, als de sneeuw gesmolten is (eind maart), een ijzige wind onbedekte plantdelen beschadigen.

.

Grondmedium

Er wordt niet opgepot in potgrond, aangezien import van ver weg dit grondmedium erg kostbaar maakt, en er in Japan goedkopere alternatieven verkrijgbaar zijn. Deskundigen bevelen algemeen het volgende compostmengsel voor opplanten aan:
* drie delen Kanuma granulaat - dit scherpe granulaat van kleine 'steentjes' wordt geproduceerd in de stad Kanuma en wordt vaak gebruikt voor bonsai en voor azalea's. Het houdt goed water vast en heeft een luchtige structuur. Zoals te zien is op nevenstaande afbeelding, krijgt dit bij bevochtiging een donkere kleur en dat geeft een goede indicatie of een plant water nodig heeft;
* vier delen veenmos, met een neutrale Ph-waarde;
* één deel vermiculite.
J21-grondmedium kB.jpg (70980 bytes)

..

3.Kanuma granulaat - links droog, rechts nadat het vochtig is gemaakt.

Bovengenoemd grondmedium is in bijna geheel Japan verkrijgbaar. Veel fuchsialiefhebbers hebben gewoonlijk een eigen recept voor hun compost, dat in overeenstemming is met het plaatselijk heersende klimaat, en om nog andere factoren.

.

 

'Gelderse Fuchsia Info-site' - november 2008

J19-ButterflyNext 3kB.jpg (2660 bytes)