20.Fuchsia's "In detail"

J20-Home 3kB.gif (2657 bytes)                J20-Back 3kB.gif (2427 bytes)

J20-Fuchsia roodwit 5kB.gif (4721 bytes)

6.Wind voert vliegende wortelluis in de wind meer dan 25km mee

.
.
Een minder bekende en minder vaak voorkomende plantenziekte in fuchsia's is die door de aantasting van de wortelluis. Er zijn vele soorten wortelluizen, maar de aantasting wordt vrijwel altijd veroozaakt door de varieteit met de naam Pemphicus bursarius. De wortelluis overwintert als ei in de schors - en bastspleten van de populier en deze komen in de tweede helft van april uit.. De jonge luizen prikken een bladsteel aan en vreten zich naar binnen, waardoor een groeiende knobbel - een gal - ontstaat. Hierin groeit de luis uit tot ongevleugelde stam-moeder.
Haar nakomelingen zijn wél gevleugeld en verlaten vanaf juni tot in augustus de gal en vliegen naar de zomerwaardplanten in de omgeving. Daaruit zuigen ze hun voedsel en zetten hun eieren af op de grond onder de waardplant of op de potkluit. Uit deze eieren komen ongevleugelde jongen zie zich naar de wortels begeven. In het najaar ontstaan gevleugelde exemplaren, die weer naar de populieren vliegen, waar ze hun wintereieren afzetten in de schors- een bastspleten. Temperatuur-afhankelijk komen die in het tweede deel van april uit en zo is de cyclus voltooid. 
De wortelluis heeft een onvolledige gedaanteverwisseling (ei, larve, volwassen insect of imago). Ten opzichte van een insect met een volledige gedaanteverwisseling wordt dus het pop-stadium overgeslagen. De larve ziet er dan uit als volwassen dier. De cyclus verloopt sneller naarmate de temperatuur hoger is. De infectie-druk is in warme zomers dan ook groter dan in koelere.
Waardplanten voor de wortelluis zijn diverse groente-gewassen (sla, andijvie, witlof), maar ook onkruiden (melkdistel, akkerkool) of fruitbomen (appel, peer en bessen). Bij de bloemgewassen fungeren onder andere de chrysant en de fuchsia als zodanig.

Schade

De ongevleugelde jongen uit de op de grond of potkluit afgezette eieren begeven zich in het larvenstadium naar de wortels. Zij voeden zich met sap wat ze uit de wortels zuigen. Daardoor ontstaat pleksgeijze groeiremming. Bij ernstige aantasting en warm weer (veel verdamping) kunnen planten gaan kwijnen.

.

Preventieve bestrijding

Het beste is dat men vitale planten kweekt door ze steeds voldoende vochtig en het voedingsniveau op peil te houden, waardoor een sterk en omvangrijk wortelgestel wordt ontwikkeld. Daarnaast de planten regelmatig schouwen op qaanwezigheid van insecten en zonodig bestrijding uitvoeren. Bij twijfel omtrent wortelluis, een verdachte plant uit de pot nemen en controleren op blauw-witte wollige schimmelplekken tussen de wortels en aan de randen van de potkluit en potwand. Daarin zijn bleekgroene enkele millimeters lange wortelluizen aanwezig. ook kunt u vanaf begin juni de populieren in de gaten houden. Bij het openkomen van de gallen vliegen de luizen uit en valt er een witte afscheiding uit deze bomen.

.

Curatieve bestrijding

Een effectief bestrijdingsmiddel tegen wortelluis blijkt Basudine te zijn. Daarin zit als werkzame stof diazinon 20%. Dit middel is matig giftig en behoort niet tot de doodskopgroep. Daarentegen is het wel giftig voor bijen en vissen. Het heeft een middellange nawerking van circa 3 weken. De dosering is 10cc op 10 liter water. De potkluit van de planten er flink mee begieten en dat steeds na een half uur een paar maal herhalen, zodat de potkluit goed doordrenkt wordt. Voorzover nodig na 2 weken herhalen, aangezien de eieren niet worden gedood. Het middel blijkt ook bladluizen, spint en trips op de plant te bestrijden.
J20-Mier animatie7kB.gif (6325 bytes)J20-Mier animatie7kB.gif (6325 bytes)

'Gelderse Fuchsia Info-site'- november 2008

J20-Next 3kB.gif (2469 bytes)