20.Fuchsia's "In detail"

J20-Home 3kB.gif (2657 bytes)                J20-Back 3kB.gif (2427 bytes)

J20-Fuchsia roodwit 5kB.gif (4721 bytes)
  4.Gaasvliegen zijn hulptroepen in strijd tegen bladluizen 

.

Gaasvliegen - Chrysopidae - zijn fraaie insecten met goudglanzende ogen en ongevlekte groendoorzichtige geaderde vleugels. Bij rust zijn deze over het achterlijf gevouwen. Ze zijn iets meer dan 1 cm lang en hebben lange, draadvormige tasters of antennes. Ze verspreiden bij gevaar een onaangename, knoflookachtige geur die vogels en andere vijanden op afstand houdt. Alleen spinnen storen er zich niet aan en we treffen dan ook wel eens de overblijfselen van gaasvliegen in een spinneweb aan.
J20-Gaasvlieg 6kB.jpg (6191 bytes)
J20-Gaasvlieglarf met een bladluis 42kB.jpg (43211 bytes)
Gaasvliegen zijn heel nuttige insecten. De larven ervan voeden zich met bladluizen en hebben daarbij een formidabele eetlust. De uitgezogen mummies plakken ze op hun rug om minder op te vallen. Alleen als zo'n hoopje zich beweegt, herkent men het. Ze verpoppen in een bolvormige cocon die we vooral aan de onderkant van eikebladeren kunnen vinden.
Het wijfje scheidt een stof af, die aan de lucht snel hard wordt. Ze plaatst eerst haar abdomen op het blad en heft het dan langzaam omhoog onder afscheiding van die stof. Zo ontstaat een dun zuiltje en op de top wordt dan een ei afgezet (zie afbeelding hiernaast). De afzonderlijke op lange steeltjes gelegde eitjes wijzen erop, dat de larven van de gaasvlieg die ook niet versmaden.

J20-gaasvlieglarf_en_ei 7kB.jpg (7503 bytes)

Bescherm deze insecten. Ze verlossen u van vele ongewenste gasten op uw fuchsia's. Leer ze herkennen. Wanneer u een stilzittende gaasvlieg ziet, neem haar voorzichtig bij de gevouwen vleugels tussen duim en wijsvinger. Ruik even aan het diertje en er is geen twijfel mogelijk. Laat hem daarna gauw vrij om zijn nuttige taak voort te zetten.
J20-Logo-larf 12kB.jpg (12239 bytes)

'Gelderse Fuchsia Info-site'- november 2008

J20-Next 3kB.gif (2469 bytes)