20.Fuchsia's "In detail"

J20-Home 3kB.gif (2657 bytes)               J20-Back 3kB.gif (2427 bytes)

J20-Fuchsia roodwit 5kB.gif (4721 bytes)
1.Oorzaak van en recept tegen afnemende groei en bloei

 

Het komt nogal eens voor dat de bloei van onze fuchsia's sterk terugloopt en soms geheel stagneert. Na kortere of langere tijd gaat de plant wel weer opnieuw bloeien, maar deze bloei is dan meestal minder uitbundig dan bij de eerste bloei. Met een beetje oefening is aan de plant te zien dat de bloei over enkele weken zal stagneren. Dat is te zien aan de uiterste topjes (groeipunten) van de takken.U moet dan kijken naar de opeenhoping van de knoppen. Van een goed bloeiende en groeiende plant kunt u zien, dat de toppen bestaan uit 5 à 6 fasen (zie afb.), die duidelijk als volgt te onderscheiden zijn:
1.In het hart van de top meestal 2 kleine knopjes;

J20-Groeitop 21kB.jpg (21836 bytes)

2.Iets ouder zijn 2 duidelijker herkenbare knoppen, die meestal niet groter zijn dan 0,5 à 1 cm;
3.Dan een stel knoppen, weer iets groter, waarvan het steeltje al te zien is;
4.Dan de knoppen met een weer wat langere steel en met bijna geopende knoppen
5.Dan de etage daaronder met geheel of geeltelijk uitgekomen bloemen.
Ziet u een zo duidelijke opeenvolging van knoppen, dan groeit de plant goed en blijft goed bloeien.
Bekijk van iedere plant een aantal toppen; als er een enkele achter blijft is dat min of meer normaal, maar als er in die opeenvolging bij veel toppen een hapering (meestal ontbreekt fase 2 of 3) dan kunt u er zeker van zijn, dat er een stagnatie in de groei is.
Oorzaak : De meestal voorkomende oorzaak is een tekort aan mest. Als dit euvel tijdig ontdekt wordt - hoe vroeger hoe beter - dan is dit meestal nog te herstellen.
Recept: Met de volgende bemestingswijze is dit probleem op te lossen. Direct na signalering van het euvel aangieten met (regen)water, waarin 1 gram N.P.K. 28-14-14 per liter is opgelost. Het hoge percentage stikstof (N) hierin zorgt voor extra groei. De volgende dag 0,25 gr/liter in al het gietwater doen en nog tweemaal dit om de vier dagen herhalen. Heeft men hard water en geen regenwater, dan geeft men om de twee dagen 0,5 gr/liter N.P.K. 28-14-14. Meestal is een gunstig resultaat al binnen een week te zien.
Ook het regelmatig plukken van de bessen voorkomt groeistagnatie. Voor het geval u naar een tentoonstellingsdatum toewerkt kunt u alle bloemen en all grote knoppen afplukken. Dan is er ongeveer twee weken geen bloei en na vier weken (ongeveer) staan ze weer volop in bloei.

J20-Bladanimatie 5kB.gif (4955 bytes)

'Gelderse Fuchsia Info-site'- november 2008

J20-Next 3kB.gif (2469 bytes)