Fuchsia-info Magazine

          

 

13. Efficiënt zoeken naar fuchsia-sites op internet

c-07-Engelse vlag 2 kB.gif (1236 bytes) To English version

Wat mij na ruim een jaar 'zoeken' naar fuchsia-sites op internet wel duidelijk is geworden is het feit, dat twee betekenissen van het woord 'fuchsia' het gericht zoeken naar informatie over de fuchsia-plant niet eenvoudig maakt. Bovendien wordt dat zoeken ook nog bemoeilijkt door het feit dat dit woord in andere talen anders geschreven wordt. Bijvoorbeeld in de Duitse taal als 'fuchsie' en in het Tsjechisch is dat 'fuksja'. Veelvuldig voorkomende schrijffouten in het woord 'fuchsia'- bijvoorbeeld de schrijfwijze 'fuschia' of 'fushcia'- zorgen ervoor dat interessante sites over de fuchsia plant daardoor niet onder 'fuchsia' in de zoekresultaten zijn te vinden. Het navolgende artikel probeert op basis van opgedane ervaring u efficiënter naar fuchsia-sites te helpen zoeken.

..

Toen ik begin 1999 mij het surfen op internet probeerde eigen te maken, was een der eerste zoekwoorden, waarvan een zoekmachine mij zijn resultaten presenteerde dat van mijn geliefde plant 'fuchsia'. Het resultaat van de zoektocht leverde meer dan 1000 sites op, waarin inhoudelijk ergens het woord 'fuchsia' zou staan. Het gros van de door mij aangeklikte sites had evenwel totaal niets met deze plant te maken.

Het gericht zoeken naar informatie over de fuchsia wordt bemoeilijkt door het feit dat het woord 'fuchsia' zowel voor een bepaalde plant als voor een belangrijke standaard kleur uit de grafische wereld staat (de zogenaamde html-kleur fuchsia, ook wel magenta genaamd). De harde roze standaard kleur 'fuchsia' ziet u ook weergegeven in de achtergrond van de kop boven dit artikel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot aantal door de zoekmachine gevonden sites juist over deze html-kleur gaat. Veel produkten die geleverd worden in de harde roze kleur 'fuchsia' zijn ook in de gepresenteerde lijst opgenomen. Immers, zo'n zoekmachine zoekt machinaal naar het woord 'fuchsia' zonder te letten op het feit of het om een plant met die naam of om iets met de harde roze kleur gaat. Door de in de tekst aangetroffen kleuraanduiding zitten er sites tussen over ondergoed, jurken, sex-lingerie, schoenen, lampen, tassen, etc.. Opmerkelijk zijn in die geselecteerde zoeklijst ook hotels, modelwoningen en cafés met de naam 'Fuchsia'. En je vindt er ook sites van katten-, honden- en paardenfokkerijen met de naam 'Fuchsia'. Kijk niet raar op als je daar een site aanklikt en er verschijnt de potige juffrouw 'Fuchsia' in beeld, die je uitnodigt om met haar een potje te komen worstelen. Onlangs vond ik nog een zeer opmerkelijke 'fuchsia-site' van iemand uit Polen op het URL-adres http://www.camk.edu.pl/~piotr/fuksja/fuchsia3.shtml . Een aantal foto's van fuchsia's die in het artikel 'My computer' werden getoond, zetten mij op het verkeerde been. Na lezen hiervan bleek dat de zoekmachine Google dit verhaal over zijn computer, die hij als koosnaam 'Fuchsia' geeft, deze site in zijn database indeelde op het onderwerp 'fuchsia' tussen sites over de plant met deze naam.

.

Verbeterde zoekopdracht

Na het op deze wijze 'afgrazen' van een aantal bekende zoekmachines werd mij duidelijk dat ingeven van het meervoud van dat woord - dus in het Engels 'fuchsias'- wel minder sites opleverden, maar dat die dan meestal wel informatie over deze plant verschaften. De (meeste) sites met de kleuraanduiding in een dan nieuw gepresenteerde zoeklijst zijn dan niet meer opgenomen. Opgeven van de meervouds-vorm is al een hele verbetering in het efficiënt zoeken naar informatie over onze fuchsia plantenhobby.

.

.

Mijn 'GFI-Search-engine to fuchsia-hobby gardensites'

Het gaf mij nogal wat ergernis om veel tijd te verdoen met het aanklikken van sites die geen relevante informatie verschaften over mijn fuchsia-hobby. Daarom bedacht ik de mogelijkheid om zelf een zoekmachine naar sites over de fuchsiaplant samen te stellen en deze voor gebruik door andere fuchsia-liefhebbers aan mijn website 'Gelderse Fuchsia Info-site' toe te voegen.  De eerste versie hiervan verscheen in april 2000 met zo'n 175 links naar fuchsia-sites in 9 directories.

Na het uitbrengen van deze eerste versie viel het op dat fuchsia-sites uit Duitstalige landen hierin slecht vertegenwoordigd waren. Later ontdekte ik de oorzaak hiervan. Veel Duitstalige fuchsia-sites zijn in het Duits opgesteld en kennen niet een aparte Engelse versie. En het Duitse woord voor 'fuchsias' is 'Fuchsien'. Voor sites met alleen 'Fuchsien' in de tekst maakt de zoekmachine daarom een aparte zoeklijst aan en die had ik dus bij de eerste versie grotendeels gemist. Dat betekende dat na updating van de eerste versie (verbazingwekkend hoe snel URL-addressen vervallen of wijzigen, ook in fuchsia-sites) er ook veel Duitstalige 'Fuchsien-sites' konden worden  toegevoegd en telde deze tweede versie al 300 sites.

Vervolgens zijn steeds meer zoekmachines op fuchsia-sites afgezocht - wel zo'n 1000 stuks -  en steeds leveren deze weer nieuwe 'vondsten' op. De derde versie van april 2001 telde dan ook al zo'n 350 links naar fuchsia-sites.

Wilt u dat de zoekmachine zowel Duits- als Engelstalige fuchsia-sites in de zoeklijst weergeeft dan is dat bij de meeste zoekmachines mogelijk door in het zoekvenster op te geven 'fuchsias OR fuchsien'.

.

Het woord 'fuchsia' in andere talen

Enkele grote zoekmachines leggen links aan naar de in diverse landen voorkomende zoekmachines en voor mijn speurtocht maakte ik veelvuldig gebruik van WorldJump (1000 zoekprogramma's en 1,5 miljoen buitenlandse sites http://www.worldjump.com ). Mij verbaasde het dat in heel veel landen op die landelijk naar sites zoekende zoekmachines na ingeven van het woord 'fuchsias'  het resultaat maar nul sites opleverde. Terwijl je soms toch verwacht dat ze in zo'n land ook fuchsia's hebben.

Inderdaad blijkt dat zo'n land wel fuchsia-sites heeft maar dat die zijn ondergebracht onder het woord fuchsia in de landstaal, bijvoorbeeld in Poolse zoekmachines onder 'fuksje' of 'fuksja'. Geef maar eens de zoekopdrachten in bijvoorbeeld de volgens mijn ervaring beste zoekmachine 'Google' met woorden als 'fuksia', 'fushia', 'fukse' enz. Het resultaat van de aantallen in de verschillende zoeklijsten ziet u in onderstaande 'Tabel zoekopdrachten'.

In alle daar getoonde zoeklijsten zitten ook weer een aantal fuchsia-sites, die in de zoeklijsten naar 'fuchsias' of 'fuchsien' ontbreken. Nog moeilijker wordt het als een taal aparte lettertekens bevat, die met mijn en uw computer niet zijn te typen. Het Russische woord voor fuchsia in cyrillisch schrift ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:   . Via een Finse en een Russische zoekmachine (met erop ook een Engelse vertaling) konden toch een aantal fuchsia-sites in Russische, Tsjechische, Poolse taal in mijn zoekmachine opgenomen worden. Helaas, veel van de informatie op die sites kan ik -  en waarschijnlijk u ook niet - lezen. Door op de Russische zoekmachine het woord 'fuchsia' in cyrillisch schrift met de muis te selecteren, vervolgens dit te 'knippen' en het daarna in het zoekvenster van zoekmachine Google te 'plakken' kan men naar sites met 'fuchsia in cyrillisch schrift' zoeken.

Als de update 2e versie van dit artikel wordt uitgebracht, is inmiddels de update 7e versie met 850 sites over de fuchsia plantenhobby en fuchsialore op de Gelderse Fuchsia Info-site geplaatst.

.

Resumé

Het opzetten en beheren van een zoekmachine naar fuchsia-sites blijkt een tijdrovende bezigheid te zijn. Maar het ontdekken van steeds weer nieuwe fuchsia-informatie geeft mij veel genoegen. Je raakt zo goed thuis in wat er allemaal ten aanzien van je fuchsia-hobby mogelijk is. Doe ideeën op voor het 'Fuchsia-info Magazine' op deze website. Verbaas me steeds weer over hoe slecht en gekunsteld sommige homepage-bouwers (ook die van de fuchsia verenigingen en de kwekers) hun website uitbrengen. Maar wil mijn zoekmachine compleet zijn, dan moet u en ik accepteren dat die slechte ook tussen de goede sites in de 'GFI-Search-engine to fuchsia-hobby gardensites' zijn opgenomen.
Het eindresultaat van deze inspanning is nu, dat voortaan andere fuchsialiefhebbers via de 'GFI-Search-engine to fuchsia-hobby gardensites' op de 'Gelderse Fuchsia Info-site' met veel minder inspanning en ook efficienter op het internet informatie kunnen inzamelen over hun fuchsia-hobby.

.

fuchsia   - 780 sites   1)
fuchsias  - 520 sites   1)
fuchsie   - 81 sites    2)
fuchsien  - 87 sites    2)
fuchsias OR fuchsien -327 sites
fuchias   - 244 sites
fuschia   - 840 sites
fuschias  - 244 sites
fusia     - 670 sites
fusias    -  15 sites
fucschia  -   8 sites
fucsia    - 530 sites   3)
fucsias   -   16 sites  3)
fucksia   -   12 sites
fuscia    -  850 sites  4)
fuscias  -   146 sites
fushia   -   780 sites
fushias  -   194 sites
fuksi    -    137 sites  
fuchsior -    642 sites  5)
fuksia   -     33 sites
fuksie   -     20 sites
fuksio   -      9 sites  6)
fuksja   -     65 sites   7)
fuksje   -      9 sites   8)
fuksji    -      2 sites   8)
fukszia   -      61 sites   9)
fuksiya   -       8 sites  10)
fuksija   -      25 sites  11)
foksia   -      7 sites  12)
Renvooi: 1)Engels, Nederlands, Frans en algemeen 2)Duits 3)Spaans 4)Italiaans 5)Zweeds? 6)Papiamento? 7)Tsjecho-Slowakije 8)Pools 9)Hongaars 10)Russisch 11)Litouwen 12)Nederlandse volksbenaming. Overige: zijn meestal selecties op fouten in de schrijfwijze door de webmasters of anderszins (in het resultaat fuksie zitten bijvoorbeeld links naar voornamelijk websites met de daarin aangetroffen cultivar 'Fuksie Foetsie')
Tabel zoekopdrachten - Resultaten van de gevonden sites in de zoekmachine Google op 7-7-2001 na invoering van de verschillende bovenstaande schrijfwijzen van het woord 'fuchsia' in verschillende talen of als 'foute schrijfwijzen'. Onder nagenoeg alle schrijfwijzen komen wel 'echte' fuchsia-sites voor, die in de lijsten over andere schrijfwijzen niet zijn opgenomen.

'Gelderse Fuchsia Info-site'- c-28-Updated 2 kB.gif (1754 bytes)november 2008