-

 

.

Schotia brachypetala

c-07-Engelse vlag 2 kB.gif (1236 bytes) To English version

Tree Fuchsia

.

De Schotia brachypetala is een boom die inheems is in Zuid-Afrika. Zijn Engelse volksbenaming is Tree Fuchsia. De oorspronkelijke bevolking van Zuid-Afrika noemt hem Weeping Boer-bean of Huilboerboom. Deze benaming dankt de boom aan de peulen met daarin eetbare zaden, letterlijk is de vertaling dan ook 'boeren boon'. Van de geroosterde zaden maakten de 'Voortrekkers' een koffiesurrogaat, de zogenaamde 'Voortrekkers koffie'. Die zaden zijn ook zeer geliefd bij vogels en dieren. Bij gebruik door mensen schijnt deze drank het bloed te zuiveren, voorkomt het last van maagzuur en bestrijdt dit een opgelopen 'kater'.

In de volksnaam refereert het woord 'weeping' aan een tweetal factoren. Enerzijds aan de parisitaire spuugbeestjes die de boom bewonen. Anderzijds aan de overvloedige hoeveelheid afdruipende nectar die in de bloemen aanwezig is. Een andere - minder waarschijnlijke - verklaring voor dit woord zou refereren aan het huilen en weekklagen dat te horen was in de kampen van de Boeren wanneer hun koffie opraakte en er dan ook geen Schotia in de omgeving van een kamp stond.

De boom kan een respectabele hoogte bereiken van wel 22 m. De ronde kroon heeft wijd uitgespreide takken. De tamelijk vorstbestendige niet snel groeiende Schotia brachypetala is in de landen van herkomst een populaire boom voor toepassing in de tuin.

 
In het voorjaar heeft de Tree Fuchsia een kaleidoscoop aan kleuren. Clusters van helder, wasachtige karmozijnrode bloemen trekken veel vogels en insecten aan. Opmerkelijk zijn de kleine bloemen. Die zijn onvolledig en missen de bloemblaadjes. De kelkbladen vormen gezamenlijk een miniatuur beker, welke gevuld is met nectar. Vogels als de Sunbird (van deze onder-groep kolibri's zijn er meer dan 100 varieteiten) zijn er gek op.

De bloemen zijn ook een voedselbron voor apen en bavianen. Bij hun spel bijten deze dieren ook vaak bladeren af. Het jonge roodbruine blad wordt spoedig helder groen en later glanzend donkergroen, wat levendig contrasteert met de dichte clusters karmozijnrode bloemen.

'Gelderse Fuchsia Info-site'-c-28-Updated 2 kB.gif (1754 bytes) november 2008