Tips Voor Het Stekken

Home Forums Algemene informatie Tips Voor Het Stekken

Tags: 

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door digtonnkvf digtonnkvf 8 maanden geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #5026
    digtonnkvf
    digtonnkvf
    Sleutelbeheerder

    Gebruik altijd een scherp mes, een gerafelde stek geeft meer kans op ziekte.
    Kan er niet direct gestekt worden, neem dan een plastic zakje of een krant die je wat vochtig maakt, en leg de stekken daar in; dit voorkomt dat de stek uitdroogt.

    Licht is belangrijk, maar zet de stek nooit in de zon. Bij "fel" zonlicht kan men er eventueeler een krant of schaduwdoek boven hangen.
    Bodemwarmte van 15 – 20 graden verhoogt de kans op succes.
    In principe kan men het hele jaar stekken. De beste tijden zijn al genoemd in paragraaf 3.1.

    Het is het beste om gebruikte potjes te desinfecteren voor gebruik. Was gebruikte potjes altijd goed af met zeep en soda of Halamit en spoel ze daarna goed af.

    Stekken kan men op diverse manieren; niet iedereen doet hetzelfde. Er zijn eigenlijk twee manieren om te stekken:

    1. Water
    2. Stekgrond

    Vergeet niet na het stekken een naamkaartje bij de stek te steken.

     

    3.4.1 Water

    Stekken op water

    Stekken op water

    Neem een kopstek en snij die onder een knoop af. Zet de stek in het water. Na een aantal weken worden een aantal wortels gevormd.
    Water heeft het nadeel dat de stek in principe twee maal het werk moet doen. Eerst moet deze wortelen op water, daarna moet hij nieuwe wortels vormen in de potgrond. Dit kost tijd en het resultaat is niet altijd veelbelovend. Echter bij moeilijk te stekken fuchsia’s is dit een goed alternatief. Wacht met oppotten totdat de wortels 1 cm lang zijn. Het resultaat is dan het beste.

     

    Bron: FuchsiaFrans (http://www.fuchsiafrans.nl/A_Z.html)

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.